pátek 29. srpna 2014

Vsechno musi byt nekdy poprve...

Moji drazi ctenari, tohle nikdy nedelam, ale po tom, co se ke mne z ruznych stran dostavaly clanky o rozlicnem muslimskem odeni v Cechach, zakazat ci ne, tak jsem si rekla, ze Vam taky povim muj nazor...

Ziju v muslimsky zemi uz vic jak rok, se zkusenosti par mesicu v Acehu, kde plati muslimsky zakon sharia, takze i presto, ze pravidelne nestuduju informace o islamu, tak mi nemohlo uniknout, jak to teda je. :)

jilbaby, co mam na sobe ja je moje volba,  jen respektuju okoli
Indonesie je pomerne nabozensky tolerantni zeme, pisu pomerne, protoze sice se navenek tak tvari a jednotlivci jsou velice tolerantni, nicmene pri blizsim studovani mistni politiky Vam dojde, ze se mnohem vic prosazuje islamizace nez jakekoliv uvolnovani. Ale o tom nekdy priste, jestli vubec. :) Ale co jsem chtela rict je to, ze to neni striktne muslimska zeme, je velice uvolnena a rozhodne ji nemuzete srovnavat s Arabii nebo Afghanistanem.
Zije tu cca 80% muslimu, cehoz si samozrejme vsimnete hned, pokud nejste nekde na hinduistickem Bali, nebo v malych krestanskych oblastech, vsude vidite mesity, ale hlavne holky v satcich. A nejednom druhu, trosku Vas poucim. :)


hidzaby na trhu v Padangu
Satky zacinaji holky nosit vetsinou od puberty, pokud ovsem nechodi do muslimske skoly, kde je to soucasti jejich uniformy. V Indonesii nejcasteji narazite na tzv. jilbab, coz je prave jen ten barevny satek, kterych mame i my cesky doma par ve skrini. 
U starsich zen se casteji setkavate s 'hidzabem', to uz je specialne usity, casto s malym 'ksiltem' a zahalujici i ramena.
Na burku, nebo chcete-li celocerny habit zakryvajici cele telo vcetne tvare, tu temer nenarazite. Je to spise vzacnosti a je to tu povazovano spise za neco negativniho.

Pro zpestreni, novym terminem se ted stal 'jilboobs', takze zkratka jilbabu a prsou :), kdy ma mlada holka na sobe satek, ale ma obepnuty tricko, takze sou videt jeji krivky. To neni uplne v rovnovaze s puvodni myslenkou, ale taky to neni zatracovano. Takze vidite, i Indonesie je velice tolerantni (ted nemluvim o Acehu)...


Tak a potom, co jsem Vas seznamila s terminologii a mistni modou, tak chci reagovat na posledni dve kauzy v Cechach.

Prvni se tyka studentek na stredni zdravotnicky skole v Praze, holky mely na sobe jilbab, takze obycejny satek, ktery jen zakryva jejich vlasy a zaroven je to moda (vsimnete si, jak jim to casto pekne ladi s botama a taskou). Zakazat je nosit je jak zakazat deckam nosit ksiltovku a krizky na krku. No, ja nevim, satky byly v mode, kdyz sem byla v puberte a nikdo mi nikdy nerek, ze to do skoly nesmim nosit. Muj nazor je asi jasny. Timto dekuji, ze mame rozumnou ombudsmanku. Nazor teto pani me trosku rozesmutnil. A i ona by si mela prostudovat satkovou terminologii :).

No a dalsi kauzou jsou Teplice a arabsti dovolenkari, ano, tyto damy uz zahalene uplne, ale nenavstevujici zadnou vzdelavaci instituci. Zakazat nebo ne? Muzete to zakazat v tech skolach, kde se asi zahaleny oblicej uplne nehodi (jak byste kontrolovali tahaky a identitu, ze... :)), ale na ulici? To aby v Chorvatsku zakazali Cechum odhaleny pupky a ponozky v sandalech, kdyz to trosku prezenu. Kamaradka dodala, ze vlastne, az pojedu priste do Afriky, tak to si budu muset sundat tricko a behat tam s nima v kravskejch kuzich, kdyz nebudou tolerantni.

Takze pokud chcete, aby se Cechy trochu otevrely svetu, coz se nam konecne zacina darit, tak budte tolerantni a respektujte cizi kultury a nabozenstvi, coz nerikam, ze lidi, co ctou muj blog uz davno nedelaj. Samozrejme jen tam, kam to dovoluje zdravej rozum. :)

Dekuji, ze jste dosli az sem, a priste uz to zas bude vic z cest, nez reakce na politiku. :)

Baru
mejte si na hlave, co chcete a nesirte netoleranci ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat