sobota 9. srpna 2014

Neznamy ostrov Belitung

Hezky den vsem!
Ze uz je to davno, co jsem mela posledni prispevek? Ja vim, ale co jsme se vratili z Jogjy (hmm, kveten...), tak nejdriv by byly vsechny prispevky negativni (Jakarta si musi "sednout"), a to prece nechceme, ze :), a pak jsme doslova neposedeli tyden na jednom miste, takze prvni a na delsi dobu zas posledni klidny vikend mi konecne dovoli neco sem napsat. A ano, s lepsi naladou nez ty predchozi mesice. :)
Jedna motivacni z dovoleny, at ctete dal, je to dlouhy :). 
Nejdriv se s Vami podelim o zazitky z nasi prvni letosni dovoleny (a teprv druhy celkove). Po mesicnim Ramadanu je vzdy dalsich par dni svatek Idul Fitri, kdy se vsichni vraci domu k rodinam, stejne jako u nas Vanoce, jen tady prida vlada jeste dalsich par dni dovoleny, takze je to cely tyden, to neni spatny ne? takze kazdy ma volno min 9 dni. :) Sice to neplati pro expaty, ale nepsanym pravidlem je, ze proste vsichni nekam jedou. Ano, je to ta nejvyssi sezona v roce, takze tomu odpovidaj i ceny, ale jeste stale na indoneske urovni, dobre pro nas. :)

Takze kdyz jsme tak premysleli, kam s nama, rozhodly nakonec ceny letenek. Takze, najdi cenu letenek z Jakarty kamkoliv na tento tyden. Vygugli mesto/letiste, a podivej se, co je v okoli (nejlepe pres me oblibene stranky oficialniho indo turismu Wonderful Indonesia) a zjisti, jak to tam vypada s ubytovanim pres svatky. No a takovouhle nahodou, kdy letiste Tanjung Pandan mi fakt nic nerikalo, ale letenka byla jeste pod 3tisice, jsem narazila na ostrov Belitung. Dle vseho nove objevena indoneska destinace, hlavne po tom, co tu byl natoceny jeden film, jeden z nejlepsich v Indo, a mnou velice doporucovany, Laskar Pelangi (Rainbow troops). Takze po tom, co sem videla par fotek z tohoto ostrova, bylo rozhodnuto, jede se na Belitung! Ostrov (ano, tady je vsechno ostrov, ale tenhle je mensi :)) v provincii Bangka-Belitung, neboli Babel, mezi Sumatrou a Javou.

Kdyz clovek nejede jako backpacker, kdy ma na to vic casu, ale jen na tyden v nejvetsi sezone a chce si to uzit, tak se snazi zajistit si spoustu veci predem, a to hlavne ubytovani. No, nebylo to uplne jednoduchy, jako neni v Indo asi nic... Ani s nasi uz celkem v pohode komunikativni Bahasou, se to neobeslo bez pochyb o celym vylete :) Nakonec jsme meli z 6 noci zamluveny 3, velky uspech. :) O cenach, ktery dost vyrostly, ani nemluvim, ale tak je to dovolena, ze, a uprimne, v Ceskym Krumlove sme za hotel platili stejne. :)

Znicene vnitrozemi tezbou kaolinu a cinu
A ted konecne od priprav k samotnymu vyletu. :) Kdyz pristavate po 50min letu z Jakarty v meste Tanjung Pandan, pohadkove plaze nevidite. To, co seshora pozorujete, jsou nekonecne povrchove doly s jezirkama hrajicima barvama, olejove palmy serazene jak vojaci (stejne, jako na severni Sumatre) a sem tam nejaky kopecek. Ale z klasickyho malyho indo narodniho letiste se da za hodinu a pul dostat na plaze, ktere znate jen z kalendaru. :) 



Tanjung Kelayang Beach
Takze my jsme se zavezli do mesta, pujcili motorku na sest dni a hura na sever na Tanjung Kelayang, jedna z tech dlouhych "nudnych" plazi, ktery jsou ale zakonceny velkymi zulovymi kameny. To je vlastne jeden ze symbolu Belitungu, zulove kameny na plazi. Co si budem povidat, se zapadem Slunce (anebo i vychodem, pac je to vybezek), je to fakt kyc. :) Ubytovali jsme se na dve noci v malych chatkach u plaze (cena cca 370Kc) a jali se prozkoumavat okolni vody a okoli na skutru. 



No, dalsi kyc nas cekal na zapad na plazich v Tanjung Tinggi a v Bukit Berahu. Fotky staci. :)
Tanjung Tinggi, co jsme videli predtim na internetu,
 bylo takovy a jeste lepsi

Da se tady vubec nebejt stastnej?
nase chatka ve vetvich stromu
Tarsius bancanus saltator, dalsi se symbolu Ostrova
Dalsi dva dny jsme se rozhodli stravit ve vnitrozemi na jednom z tech jeste zalesnenych kopecku Batu Mentas, maly rezervaci pro mini indoneskeho Nartouna, jehoz poddruhu, co tu zije, je uz jen par stovek. :( No, zvire je to tak neuveritelny a nadherny, ze je prekvapivy, jak malo vyzkumu bylo zatim vedeno v teto oblasti. To by nebyla Indoska, aby vsechno fungovalo, jak si to predstavujes, takze spousta veci, co jsme tam chteli podniknout se nekonala, nicmene bydleni ve stromovy chate, nocni pozorovani nartouna ve volne prirode a v podstate neustaly pres den tech dvou, co tam chovaj, a ranni okusovani noh volne zijicima garra ruffa rybickama, nam vse dokonale vynahradilo, a jeste sme se pres den stacili podivat na vychod ostrova.

Tak kterou byste si vybrali?
Na vychode je mesto Manggar, s privlastkem, 'mesto tisice kavaren'. No, my sme nejak zavahali a pak uz nakou peknou nenasli, takze nemuzeme posoudit :), ale zato sme objevili dlouhatanskou plaz plnou barevnych rybarskych lodek, kde to vypadalo jak z reklamy na Benetton.  Takze dalsi kyc. Na vychodnim pobrezi je jeste spousta dalsich plazi, kde muzete narazit na takovy lodky, ale uz nejsou tak malebne, a uz vubec ne jako ty na zapade. Nicmene grilovany ryby tam maj vytecny a pry se tam da nekde potapet k vrakum. Takze i to stoji za skouknuti. :)


Vyhled z majaku na okolni koraly z ostrova Lengkuas
No a posledni dva dny jsme stravili v chatkach (cca 750Kc) na jeste mensim ostruvku, kousek od te prvni plaze, kde jsme byli, ostrov - Pulau Kepayang, sidlo dalsiho konzervacniho centra, tentokrate pro zelvy a koraly. Pac je samostatny prejezd na ostrov celkem drahy (cca 350kc, 30min),  tak jsme cestu sem pojali jako soucast aktivity, kterou si nenecha ujit zadny turista, 'island hopping', takze vylet lodi po okolich ostrovech (cca 800Kc za celou lod na den). No, uz to byl zazitek jak blazen. Pisecny ostrov s hvezdicema, ostrov s holandskym majakem s neuveritelnym vyhledem a to vsechno kolem. Nam se podarilo si lodku 'stopnout' a velice mila bohata rodinka nas ani nenechala zaplatit. Ze moc dekujeme. :)

kratce predtim, nez mi tenhle samec
dal poradnou facku ploutvonohou :)
No a na ostrove se nam libilo tolik, ze sme si protahli pobyt jeste o jednu noc a pak jeli rovnou na letiste. :) Snorchlovani bylo super, dve potapeni beze slov (chobotnice, zelvy, korali ve skvelym stavu, a to, ze se potopim k vraku, a jeste proplavu kapitansky mustek, bych nikdy nikomu neverila a vysmala bych se mu :)), vylet na kajaku parada a jediny, co nevyslo, bylo nocni pozorovani zelv, jak kladou vajicka, pac byl vzdycky odliv. No, ze pry to priste urcite vyjde. :) 




Takze jak vidite, nasli jsme raj 50minut od Jakarty... No, kdo neveri, at tam bezi. :) 

Ale opet, to, co dela Indosku nejvic uzasnou, sou ti lidi, a tam nas to opet nezklamalo. Doufejme, ze je nezkazi vetsi prival turistu. V mym Lonely Planet z 2010 o tom neni ani zminka, coz odpovida poctu zahranicnich turistu (coz jsou asi stejne jen expati), tak snad se to udrzi. pssst! ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat