pondělí 10. října 2011

juchu! dalsi cesta! tentokrat opet na muj nejoblibenejsi kontinent


objevovani kras Brazilie, pak Uruguaye a nakonec delsi putovani po Argentine, dalsi ze splnenych snu, navic to tentokrat ze zacatku davam sama, takze splneny sen o samostatnym cestovani.... ou jee.
Ola z Ria!
tak sem zas na cestach, tentokrat opet na mem oblibenem kontinente, v Jizni Americe! :) ted momentalne se nachazim v Rio de Janeiru, meste, ktery by aspon jednou za zivot mel videt kazdy, aby nasal brazilskou pohodu a otevrenost. Kdyz sem sem jela, taxem se samozrejme bala, navic sama, ale nakonec to neni tak hrozny, jen musis vedet kam  jit a nejit a radsi vzdycky vzit autobus, nez nekde smatlat pesky temnyma tunelama. nic nesmis mit u sebe, at nejses moc napadnej a je to. snazim se mluvit portunol, takze spanelsky s naznakem potugalstiny a zatim mi to celkem prochazi. :)
jaka je Brazilie? uzasna, prekvapilo me, jak je rozvinuta, platy tu sou vyssi nez u nas, ale za to najem je silenej. Metro je tu uplne normalni, autobusy celkem taky jezdej (jen jako silenci :)), jidlo je t moc dobry, Caipirinha strasne silna, je tu hic jak v tropech :), ale nejvic je to o brazilcich. Nejde si je nezamilovat, sou strasne ruznorody (takze si konecne clovek nepripada jak gringo, ale jejich soucast), ochotny, mili, kazdy se tu bavi s kazdym, spontanni, veseli, otevreny. Zensky nenosej nic vic nez jen maly kusy odevu, ktery zakryvaj opravdu jen t nejnutnejsi, coz me jeste stale obcas prekvapi, pac vetsinou nejde zrovna o 20 lety modelky, ale trebas dost pritloustly 70 lety pani. :))
co Kristus nad Riem? ten vyhled je uzasnej, vysplhali sme se tam pesky, coz je uctyhodny vykon, pac doprava nahoru je dost draha (jako vsechno tady :/), udelala sem obligatni foto s rozprazenyma rukama a konecne si uvedomila, ze sem v Brazilii, wow, skoro se mi to mu furt nechce verit. Copacabana? ta me velmi prekvapila, nejak sem nevychytala, nebo mozna jo, nacasovani a vyrazila tam zorvna, kdyz tam probihala Gay Parade. :)) takze mraky lidi, tancicich v rytmu samby a lehce podnapilych. takze plaz asi nevypadala, jako normalni dny, ale stejne me to zaskocilo. :) dneska me ceka Ipanema a botanicka a snad i Pao de Azucar, neboli cukrova homole, odkud je pry jeste hezci vyhled nez z Krista, to uz budu fakt namekko. :)
Jinac je tu ctvrt, La Lapa, kde funguje kazdy den obrovsky botellon, takze lidi pijou a tanci na ulici, opravdu tam sou i normalni stanky s levnyma drinkama. kazdy si tu neco najde. Proste cidade maravilhosa, neboli uzasny mesto, jak tomu vsichni rikaj. Zustavam tu o den dyl, ya tri dny de to neda stihnout. :) Zajtra me ceka Paraty, ktery podle fotek je proste nadherny, mala primorska vesnicka, tak uvidime.
jinac kdyz sem projizdela Sao Paulo, pri ceste z letiste na letiste, tak mi to to prislo hlavne jako mesto s milionama mrakodrapu, nekolika veznicema, stale hlidany vrtulnikama, plny staryc americkych trucku a dodavek WV. A taky sem si konecne vsimla, jak vypada z venku klasicka favela (zevnitr fakt nevim a ani nechci), sou to maly cihlovy nahnacany baracky na sobe, s plechovou strechou a bez omitky, a vlastne to vypada celkem hezky, pac sou vetsinou na kopecku a visi vsude barevny pradlo. :) a ulice sou jen udusana cervena hlina. kdo chce, muze si dat Favela tour, kde Te na par hodin do nejaky vezmou, ale to mi prijde dost uhozeny a zbytecnej risk.
ted si dam od psani pauzu, za chvili je snidane. :)
mejte se krasne, ja se krasne uz mam. jojo, copacabaaaaaana je raaaaaj, ona Helenka vi o cem zpiva. :)))
tudo bem,
Bara z Ria

Žádné komentáře:

Okomentovat