středa 19. října 2011

Po tydnu znovu na drate!


aneb 2500km jsou uz za mnou...

taaak, vsechno pekne poporade, Rio Rio, kde je Tvych krasnych tricet stupnu ve stinu? tady v Uruguay je min o pulku min a furt prsi. :( jaka byla cesta? mno, z uzasneho Ria sem se presunula s italama do dalsiho raje Parati, krasnyho ospalyho mestecko, kde se zastavil cas... Nakonec jsem tam stravila neplanovany 4 dny, ten posledni teda nedobrovolne diky plnymu busu smer Sao Paulo. :) Ty krasny plaze, uzasny lesy, ostrovy, skvely lidi, ta nejlepsi caipirinha a prespani zadarmo u manzelu Itala a Brazilky na terase, tomu se nedalo odolat... :) taxem ctyri dni mluvila smesi italstiny, spanelstiny a portugalstiny a jaxme se krasne domluvili. :)) jojo, s anglicitnou si tu fakt nepomuzes. :) spousta lidi sem jezdi pracovat v naky restauraci a zit tu za levno a uzivat zivota... a ani se ji nedivim, ja bych to jen vymenila spis za Florianopolis, kam sem se dostala o par dni pozdeji... Parati mi trosku pripominalo Hoi An ve Vietnamu nebo Galle na Sri Lance, super zachovaly mesto, ale plny turistu, i kdyz tady to byli spis mistni a porad se dalo najit naky misto, kde nebyl nikdo.
Po Parati se naskytla moznost vyrazit na pravy brazilsky OktoberFest, tak proc toho nevyuzit? :) mno, cesta tam byla sstrasne dlouha, konal se v Blumenau, coz je dost nemecky mesto v Santa Catarina regionu. Vsichni tu tvrdej, ze sou italove nebo nemci, ale nikdo vlastne neumi ani italsky, ani nemecky, jen maj takovy jmeno (ci ti stastnejsi i pas :)). mno, z Parati sme museli prestupovat v Sao Paulu a pak v Curitiba, az sme se po 24hodinach dostali na misto. Tam bylo mraky lidi, ze pry to kazdorocne navstibi az 650tis lidi, huf... mno, spousta brazilcu oblecenych v nemeckym a vsichni dost opojeni, taxem si rikala, kam sem se to, proboha, dostala... mno, pravej Oktober byl na stadionu, kam me nejdirv nechteli pustit s batohem a nakonec ani se studentskym listkem, ktery mi byl predem koupen, takze to dopadlo tak, ze sem popijela milovanou caipirihnu v blizkem baru a kecala s italama, ktery se tam taky nedostali ze stejnech duvodu. :) pac fronty na dalsi listek byly takovy, ze by nemelo smysl jit tam na par hodin. Rano sem se sebrala a opet nasledovana italama vyrazila do Florianopole, neboli Floripy...
mimochodem neustalym ceskanim na neco sem pochopila, co to znamena ora brasileira, neboli brazilsky cas... jedna dve hodinky navic neznamena nic. :))
bela floripa... dalsi uzasne polozeny mesto, na ostrove Ilha Catarina, obklopeny stovkama plazi a ostruvku, plny skvelych restauraci, levnych ustric, krevet a krabu, ryb a konecne o neco levnejsich hostelu... Prala bych si tam zustat aspon o tri dny dyl, bohuzel autobus smer uruguay odjizdel jen kazdy utery, takze mi muselo stacit jeden a pul dne... ale neboj, Floripa, vratim se... snad se priste nespalim tolik, jak za ten pul den na plazi... ehm...
tak a ted o strastiplne ceste smer uruguay... bohuzel se nenasel nikdo, kdo by mel stejnou cestu, vsichni jezdej smer Foz de Iguazu, Uruguay se zda pro turisty asi nezajimava. Takze sem dorazila o tri hodiny pozdejc na hranice, tj. v jednu rano, kde sem vystupovala sama a bus me vysadil uprostred prapodivnyho namesti... nastesti sem si predem zjistila jen hostel (jediny ve meste) a zrovna prijizdel taxik... taxem prespala za 260,- a rano se vydala smer Punta del Diablo... esce, ze to tak vyslo, tahle cast uruguaye je fakt divna... strasne divny lidi, zasek tak pred sto lety, jezdi tu povozy s konma a silene stary auta, ze vubec nechapu, ze to jezdi, nema to okna, kapotu, ale veze se v tom cela rodina. Jinac cely Chuy je dobry tak na nakupy, pac je to vlastne cely Duty Free, hranice sou od sebe 2km. Huf, jeste ze sem pryc. :) vsak oni mi vsichni ve Floripe rikali, kam se to, proboha, zenu, a at se neztratim. :)) to samy mi rekli ted na hranicich, takze asi to ma neco do sebe. :) tady v okoli sou jen kravy a plaze, zima, ale pry i velryby, taxnad seberu odvahu a vyrazim. :) zatim sem na sebe hrda, tohle bych do sebe nerekla, ze sem tak schopna. :DD hostel mam zaplacenej na dve noci, to si myslim, ze je tak akorat vypadnout odsud. :)) a pak me ceka Montevideo.
jinac ted neco k jidlu, zatim jen brazilskymu, tady sem zatim mela jen snidani. to brazilsky me nijak neohromilo (az na skvely ryby a morsky plody), je drahy, ale da se jist v restauracih na kilo, coz je skvela sance ochutnat vsechno za malo penez. za kilo jidla se plati od 150 do 300,- a vetsinou je to moc dobry.  jinac sem furt jedla hamburgry, huf, uz jich mam po krk, ale bylo to to nejlevnejsi (za 50,-) a zasytilo to. restaurace, kde jis vsechno co snis, sou bohuzel od 250 kc, takze sem sestrila... ale tak masa bude jeste dost. :)
jinac shrnu brazilii... wow... zamilovala sem se do ni... bavi me mluvit portuñol, valet se na krasnych plazich, popijet caipirihnu, prochazet se po uzasnych lesich, vyhlizet tukany, pozorovat lidi na plazi, vstrebavat energii a radost co maj v sobe brazilci... neni to tak hrozny, jak vsichni rikaj, obe autobusovy nadrazi v Riu i Sao Paulu mi pripadaly mnohem lepsi a bezpecnejsi nez treba Florenc, na nastupiste se nedostane nikdo bez listku a je to vsecchno kryty... jen jedna vec me stvala. :) ze kazda busova spolecnost ma svy okynko, takze neexistuje jedno hromadny, takze nez najdes, kde koupit listek trebas v Sao Paulu, druhym nejvetsim nadrazi na svete.... :DD
mno... co dodat.... brazilie mi zustala v srdci a kdybych mohla, zustala bych mnohem dyl, nasla bych si praci a par mesicu tam stravila... vsak taky vsichni ty chilani a argentinci co tam zijou, moc dobre vedej proc... ta uruguay je ted trosku sok, snad si taky najde misto. :)
co pripsat k memu osamelemu cestovani? vubec to neni tak spatny, vetsinou nekoho potkas a vubec nejses sam, az ted sem poprvy vlastne sama, zatim me to bavi, tak uvidime, co bude dal. :)
tot vycerpavajici prispevek z Punta del Diablo na konci sveta...

Žádné komentáře:

Okomentovat