pátek 24. ledna 2014

Makassar, muj oblibeny pracovni cil

Konecne prispevek ze Sulawesi, Celebesu, velkyho K, nebo rikejte si tomu jak chcete. :)

vyhled z kanclu :)
Zacnu Makassarem, kde uz jsem stravila dohromady asi 10 dni a hotel Swissbel v obchodni ctvrti Panakkukan uz je muj druhej indoneskej domov :). Makassar se mi jeste porad libi tak, jako na zacatku. Je trosku mensi nez Medan, ma kolem 3milionu obyvatel (takze ano, pro nas furt tri Prahy :)), ale je takovej vzdusnejsi nez Medan. Ulice sou sirsi, je zelenejsi, a mozna i ten morskej vanek dela svoje. :) Z myho pohledu je taky takovej modernejsi. Samozrejme ne jako Jakarta, ale Medan mi prijde porad hodne konzervativni. Mozna je to dany tim, ze to byl odjakziva obrovsky pristav, takze se tam tocili obchodnici vsech narodnosti a barev. Makasarani jsou zpravidla hrdi na to, ze jsou odsud, maji i svuj jazyk a na sochu byvaleho krale narazite ve meste nekolikrat.

moje milovana mesita :)
Jeden z mnoha kramku
na Pantai Losari,
ktery nabizi obcerstveni
Co jsem zatim v Ujung Pandang, jak se taky meste rika, videla/delala? Tak krome super vyhledu z kancelare, ktera je v 11. patre v mistni asi nejvyssi 20.patrovy 30let stary budove tisku, sem si jeste oblibila Pantai (plaz) Losari. Plaz to sice vubec neni, ale je to pro me TO misto v hlavnim meste Sulawesi. Je to mestska promenada s hotelama, stankama s dobrotama, kycema a suvenyrama (nebo kycovitejma suvenyrama), a navic s nejhezci mesitou, kterou sem kdy videla. Neni ani stara, ani malejma kachlickama vyzdobena, jako to mam rada :), ale je nova, moderni, skvele navrzena a navic smeruje na zapad Slunce (ano, jako vsechny mesity v Indossce, pac je tim smerem Mekka), ale tohle je pastva pro oko, dusi i usi. :) Teda aspon v sedm vecer, kdy clovek jen muze sedet na zidce, sledovat nadhernej zapad Slunce a poslouchat more a modlitby. V pet rano bych samozrejme mluvila jinak, kdybych spala v hotelu naproti...

Kdyz jsem tu byla podruhe, navstivila sem i dva okolni ostrovy. Ten prvni, Samalona, mensi a drazsi za to ani tak nestal, prestoze jsem po dlouhem hledani pod vodou  zahlidla mezi odpadkama rejnoka a Nema. Ten druhy, Lae-Lae, mi to ale vynahradil. Koupat se tam neda, ale pokud chcete videt zivot lidi nahnacanejch na malym ostrove u velkyho mesta, kam se da zatim dostat jen lodi, zajedte si sem. Lidi jsou mili, zvedavi, muzete si s nima zahrat focus nebo zarybarit a nakonec ochutnat neco z mistni gastronomie.

krab, co mi ale az tak nejel :(
Konro bakar, vytecny zebirka
s arasidovou omackou
Ted se dostavam k dalsi nedilny soucasti Makassaru, k tomu, co stejne zajima vsechny nejvic, jidlu. :) Mesto je vyhlaseny svyma rybama a seafood, no aby taky ne, na pobrezi, ze :). Ja zatim zkusila mega chobotnice, samozrejme mraky krevet a ryb a kraba (ten mi bohuzel nejak nejel). Dale skvelyma hutnyma nudlovyma polivkama Mie Titi, ne az tak dobrou polivkou Coto Makassar (pokud Vam vylozene nechutna vyvar ze vseho vnitrniho bez chuti  :)), vynikajicima grilovanyma hovezima zebirkama Konro bakar a skvelyma sladkostma (ano, to rikam ja :)), jako Pisang epe (grilovany banan polity cokoladou nebo palmovym cukrem) nebo Barongko (rozmixovany banan s kokosovym mlikem a vajickem, zabalena v bananovym listu, takhle to vubec nezni dobre :)).

moji novi fotograficky kamaradi :)
Co jsem jeste dalsiho zvladla? Skvele si nakoupila :), zabruslila si na lede, nebo teda spis celou dobu drzela svoji acezskou kolegyni, aby nespadla (ano, ctete dobre, v obchodaku je ledni brusleni za celych 20Kc na hodinu) a seznamila se s obrovskou grupou nadsenych fotografu, se kteryma sem stravila nakonec i dalsi vecer a uz se zas na ne priste tesim.



Jediny velky minus, ktery zatim pro me Makassar ma, je hafo poulicnich deti, kteri zebraji nebo pracuji na kazdem kroku. Bohuzel mi zatim nikdo nebyl schopny odpovedet, proc tomu tak je, a proc prave tady, kdyz nikde jinde sem tohle v Indosce zatim nevidela.

Ale ani to muj kladny vztah k Makassaru nezkazi. :) Dokonce jsem premyslela, ze bysme se sem prestehovali. Nakonec sem se ale rozhodla, ze se radsi vzdycky budu tesit na sluzebku do naseho regionalniho kanclu. :)

Z Celebesu s pozdravem :)

Žádné komentáře:

Okomentovat