pátek 17. ledna 2014

Djakarta - Velky Durian

Zdravim z Makassaru!
Ano, trosku matouci, ale budu psat o Jakarte... Ja vim, jeste jsem nenapsala o drivejsich cestach, ale vydrzte, ted jsem tohohle plna. :)

Konecne jsem JI videla, vsemi nenavidenou nebo milovanou, presne tak, jako jeji prezdivku - mistnimi oblibene ovoce "durian". Podoba 'Big Durian' s 'Big Apple' v Novem Jorku podle me neni nahodna. Centrum se splha tak vysoko do vzduchu, ze az se nekde dozvim, ze se mu rika "indonesky Manhattan", vubec nebudu prekvapena. :)
Presto, ze sem do Jakarty priletela vecer, ktery stravila jen v taxi a hotelu a odlitala druhy den rovnou z kanclu po meetingu, zanechalo ve mne tohle mesto spoustu pocitu, a to se mi az tak casto nestava... 

Jakarta me privitala ve vsi parade - vecne vsemi omilanou a osocovanou zacpou, kdy jelo moje taxi z letiste prumernou rychlosti 5km/hod, a cesta zabrala misto 45minut 2,5hod. Ze pry prselo, takze byla opet zaplavena. No jo, kdyz nekdo postavi 40% mesta pod hladinou more a nepremysli, ze tam je par velkych rek z hor, tak at se pak nedivi, ze je mesto obcas zaplaveny az ze 70% procent. Ted tu mluvime o meste, ktery ma tolik obyvatel, jako nase Zeme ceska... Takze destiva sezona = zaplavy, mistni vlada sice pracuje na tom, aby to bylo jinak, ale je to podobny jako s tema zacpama, vono to bude.... :) 

Kdyz sem sla v super hotelu spat, pripadala sem si, jak kdyz sem prijela poprve do Medanu z Calangu. Takze tak trochu jak Alenka v risi divu... Vsechno modernejsi, vetsi, kosmopolitni, najednou muzes koupit co chces a mas spoustu moznosti traveni volnyho casu, vcetne ledniho brusleni :). Nemluve o moznostech na seznameni se s dalsima lidma. Teda ne, ze bych si stezovala, ze jich je v Medanu malo, ale stejne, Jakarta je hnizdo expatu a preci jen min konzervativnich indonesanu...
Vyhled z myho okna v hotelu, vic fotek bohuzel nemam,
 teda snad prozatim :)
Ted uz je Vam asi jasny, ze se mi Jakarta libi, teda zatim :), je to strasne dynamicky rychle se menici mesto a ja si preju, abych ho mohla sledovat v case. :) Ze pry Medan je tak na urovni Jakarty pred 15 lety, no, i to bych si chtela jednou overit. :)

Takze ja narozdil od mych kolegu, se vlastne do Jakarty i tesim, i kdyz financne to bude cara pres rozpocet...
Teda esi Allah da. :)

Tot me pocity a ja jdu pokracovat v praci. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat