čtvrtek 10. října 2013

Kakaovy svet...

Salam!

Nejak me prepadla chut napsat Vam neco o projektu, o kterym uz toho konecne vim zas o neco vic, hlavne diky hrabanim se v databazi a sepisovani reportu se "startovnimi hodnotami", se kterymi budeme srovnavat na konci projektu r. 2015.

Takze hura, dneska jen a jen o kakau! :)

Jedna z nasich farmarek v Acehu
Projekt: "Trvale udrzitelne pestovani kakaa", ktery zacal loni a konci na konci r. 2015, ma za hlavni cil zvysit produkci z puvodnich cca 500kg/ha na cca 1tunu/ha v sesti indo provinciich na Sumatre a Sulawesi. Projekt navazuje na post-tsunami projekt PEKA v Acehu, kde uz se to povedlo, takze cil je realny. :) Momentalne je v nem zapojeno cca 25 tisic farmaru a dalsich 35 tisic se prida v nasledujich dvou letech. 
Asi se ptate, jak se da takhle dramaticky zvysit produkce a kde se vsichni ti farmari berou. :) 

Podle dat z Ministerstva zemedelstvi je tu skoro 1 milion kakaovych farmaru, vetsina z nich s podobnym pribehem. Pravdepodobne je vlada nejakymi prispevky nebo sousedi farmari namotivovali k tomu vrhnout se na pestovani kakaa, prvni roky jim to pekne plodilo, ale postupne se do toho zacaly poustet nemoci a skudci, stromy starly a produkce klesla i pod 200kg/ha (pri cene cca 40Kc/kg). To bohuzel neuzivi ani farmare, ani cokoladovy prumysl...

Takhle vypada uspesne naroubovani na stary uz malo
 plodici strom
Proto se par cokoladovych hlav (jako Nestle, Mars, Cargill, svycarska a holandska rozvojova agentura) dalo dohromady :) a rozhodlo se podporit projekty jako je tento (podobne probihaji i v zapadni Africe a tropicky Americe)... Kazdy farmar absolvuje min 9 dni skoleni v terenu (na demo farme), kde pochopi a vyzkousi si, jak se ma starat o stromy, jak naroubovat kvalitni rezistentni klony (variety, M rikal, ze to zni jak ze StarWars :D) pro obnovu starsich a nemocnych stromu,  jak hnojit atd. a dalsich asi 5 dni se uci jak se starat o boby po sklizni (cim kvalitneji zpracovane - fermentovane, ususene a roztridene, tim je cena na trhu samozrejme vyssi) aj. Takhle i farmy starsi 25-ti let muzou znova vyprodukovat 1 tunu na hektar a farmar muze vsechny decka poslat do skoly. Zni to az pohadkove. :))

O tohle vsechno a mnohem vic se stara Swisscontact, momentalne se svymi cca 100 zamestnanci vcetne me. :) Asi Vas nebudu zahlcovat vetsimi detaily, vsak se ptejte sami. Anebo si prectete neco sami: letak o projektu v Aj
Suseni kakaovych bobu trva cca 3-5 dni
A ted si muzete skocit pro cokoladu (ale jen nakou kvalitni :)) a premyslet o tom, kolik prace a casu treba zrovna ten sumatersky farmar stravil tim, abyste si ji mohli dat... Podotykam, ze vetsina z nich takovou cokoladu jako jime my, nikdy neochutnala a mozna ani neochutna, ale treba jejich deti uz jo. :)

          Kakau zdar! Nazdar!







2 komentáře:

  1. velmi smutne je, ze deti cokoladu ani neznaji, tak doufam, ze pomuzete tak, aby si mohly dat

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, blog skvělej, nestíhám komentovat, ale aspoň číst. Akorát to vypadá, že dotáhnout Tě na třídní sraz bude sakra těžká záležitost...

    OdpovědětVymazat