středa 29. října 2014

Pure SingaPure! Aneb SGP po vlastnich :)

Ja vim, ja vim, slibila jsem Vam Bali, ale co se nenapise hned, to lehce vyhniva, pac zazitky jsou prebijeny novyma, zvlast u nas je to rychly, ze. Takze ted mate Singapur a basta. :)

Vylet do Singapuru byl opet pracovni, tentokrate kvuli vizum. Ze bych konecne dostala aspon business viza, at nemusim vsude vykladat, ze jsem T.U.R.I.S.T.A.? Nene, nebude to tak jednoduchy, ale o tom nekdy jindy. Kdyz se leti nekam kvuli vizum, je to vzdycky na max dva dny, to, ze v Penangu v Malajsii jsem byla dyl je tim, ze sem si to protahla o vikend a ze ten je taky ponekud levnejsi, ze...

Obchodaky tu znamenaj vsechno. A klidne se v nich
muzete projet na gondole, kdyz Vas chozeni omrzi :)
Swisscontact mi zabookoval noc v Orchard Street za 170$???!!! No, proc ne, kdyz to neplatim. Nicmene pro priste bych si radsi vybrala sama, neco osobitejsiho. Myslim, ze za tu cenu muzu mit i vyhled na mesto a zehlicku a fen zrovna ja vazne nepotrebuju. :) Jinak jestli Vam pojem Orchard Street nic nerika, tak vezte, ze je to asi nejvetsi a nej high-tech nakupni ulice na svete. Zpravidla velice luxusni obchodaky, plny pro me naprosto nezajimavejch predrazenejch znacek, jsou propojeny tak, ze casto nemusite jit ani na chvili venku v parnu nebo desti (to ocenite, kdyz jste v mega vlhkym a horkym SGP). Proste prochazite podchodama, nadchodama a ani si nevsimnete, ze uz jste v dalsim mega nakupaku. A takhle projdete i par kilometru. Je to haluz a stoji za to to zazit. A nic nekoupit, tomu rikam challenge! :)

Nadherny Gardens by the Bay 
No a co jsem teda videla krome vychlazenejch obchodaku? Prvni den jsem si naordinovala futuristickou mrakodrapovou Marina Bay, botanicky zahrady (Gardens by the Bay) s neuveritelnejma umelejma stromama, kde se da projit i v jejich 'korunach', silenou architekturu v podobe hotelovy mega lode, svetelnou show a zakoncila jsem to drahou veceri za 21 babek ve zmodernizovanym street food 'stanu' (tfujtajksl, jeste ze mam ty diety :), ale rejnok a pivo, kdo by odolal? :)). 

Barevny domky v Little India
No a druhy den jsem si hodne uzivala chozeni a po checkoutu jsem se vydala pesky do Little India, kde jsem nasavala vune a barvy Indie. Tahle Indie je trosku jina nez ta opravdova. Neni spinava a nesmrdi. :) Nicmene takhle na par hodin me bavila podobne. Musim vsak uznat, ze by me asi brzo zacala nudit a taky by mi asi vysala penezenku trosku rychlejc. :) Ale Tandoori kure bylo taky super a aspon jsem se v chramu nestitila slapat bosky mezi kravincema. :)



Na takovyhle prazdny a cisty ulice
v JKT opravdu nenarazite...
No a odtamtud jsem to rovnou vzala na letiste. Taxikem ne, opet metrem, juchuuuu! V nohach spousta kilometru a naprosto spokojena, ze mi to bylo doprano. 
Dva dny chuze,  miluju mesta, kde se da chodit! Ctyri jizdy metrem, miluju mesta, kde se da rychle a efektivne jezdit hromadnou dopravou! Vazne neprehanim. Uzila jsem si to timto stylem, trocha poznavani, spousta kroku, dobryho jidla, a stanic metra. To teda byly dva pracovni dni, to jsem se nadrela. :) Ach, jak si clovek zacne vazit takovejch veci po 6 mesicich, co nevypad z Indosky. Kdo nezazije, neoceni, a bude si dal stezovat, ze je tamhle vyluka na Lazarsky... :)

Rejnok s pivem, stejne jako loni
s Terkou a Mrtem :)
No, ale jako pro me nejvetsi bonus bylo to, ze ja uz jsem vlastne vetsinu tohodle videla. Temer cely prvni den jsem dala ve stopach myho vozejku. Toho, co me vozil pred vic jak rokem po a z nemocnice Mount Elizabeth. Bylo krasny si to vsechno projit po svejch, a i toho stejnyho rejnoka jsem si dala, abych si vychutnala to, co mi tenkrat prislo naprosto nerealny. Vozejk samo nebyl elektrickej, ale pohaneny Martinem a Mrtem & Terkou, co mi muj lonskej pobyt udelali mnohem lepsim a kolikrat i dost zabavnym. :) Tentokrat me nikdo malem nevyklopil do metra :), ani jsme nemuseli objizdet tri ulice a obchodaky dokola, abysme nasli bezbarierovy pristup, a nikdo se za mnou neotacel. :) 
Mela jsem s sebou konecne fotak, mnohem vic sily a casu, a prestoze jsem byla sama, tak mi celou dobu prislo, ze je tam nekde mam s sebou a navigujou me. Vsak vsechno jsem nasla na prvni pokus, to je na me vykon. :) Dokonce i nemocnici, a ze meli sestricky a bratri radost, kdyz me videli. :)
Moc prijemne setkani s mymi osetrovateli v Mt. Elizabeth 
Takze nevim, jestli je to tim, ze jsem se nostalgicky vratila na 'misto cinu' a pripomnela si vsechno, cemuz doted lehce neverim. Anebo tim, ze jsem stravila po pul roce dva dny v 'zapadni civilizaci', kde se da normalne zit, dychat, cestovat, bez toho, aby na Tebe furt nekdo volal, kde je vsechno tak jednoduchy, a kde se proste clovek cejti tak nejak dobre. Nicmene, myslim, ze muj nazor na Singapur se zmenil, a vlastne se zas tesim, az mi priste vyprsej viza. :) Ne, do nemocnice uz se tam nechystam. ;)


1 komentář: