středa 29. října 2014

Pure SingaPure! Aneb SGP po vlastnich :)

Ja vim, ja vim, slibila jsem Vam Bali, ale co se nenapise hned, to lehce vyhniva, pac zazitky jsou prebijeny novyma, zvlast u nas je to rychly, ze. Takze ted mate Singapur a basta. :)

Vylet do Singapuru byl opet pracovni, tentokrate kvuli vizum. Ze bych konecne dostala aspon business viza, at nemusim vsude vykladat, ze jsem T.U.R.I.S.T.A.? Nene, nebude to tak jednoduchy, ale o tom nekdy jindy. Kdyz se leti nekam kvuli vizum, je to vzdycky na max dva dny, to, ze v Penangu v Malajsii jsem byla dyl je tim, ze sem si to protahla o vikend a ze ten je taky ponekud levnejsi, ze...

Obchodaky tu znamenaj vsechno. A klidne se v nich
muzete projet na gondole, kdyz Vas chozeni omrzi :)
Swisscontact mi zabookoval noc v Orchard Street za 170$???!!! No, proc ne, kdyz to neplatim. Nicmene pro priste bych si radsi vybrala sama, neco osobitejsiho. Myslim, ze za tu cenu muzu mit i vyhled na mesto a zehlicku a fen zrovna ja vazne nepotrebuju. :) Jinak jestli Vam pojem Orchard Street nic nerika, tak vezte, ze je to asi nejvetsi a nej high-tech nakupni ulice na svete. Zpravidla velice luxusni obchodaky, plny pro me naprosto nezajimavejch predrazenejch znacek, jsou propojeny tak, ze casto nemusite jit ani na chvili venku v parnu nebo desti (to ocenite, kdyz jste v mega vlhkym a horkym SGP). Proste prochazite podchodama, nadchodama a ani si nevsimnete, ze uz jste v dalsim mega nakupaku. A takhle projdete i par kilometru. Je to haluz a stoji za to to zazit. A nic nekoupit, tomu rikam challenge! :)

Nadherny Gardens by the Bay 
No a co jsem teda videla krome vychlazenejch obchodaku? Prvni den jsem si naordinovala futuristickou mrakodrapovou Marina Bay, botanicky zahrady (Gardens by the Bay) s neuveritelnejma umelejma stromama, kde se da projit i v jejich 'korunach', silenou architekturu v podobe hotelovy mega lode, svetelnou show a zakoncila jsem to drahou veceri za 21 babek ve zmodernizovanym street food 'stanu' (tfujtajksl, jeste ze mam ty diety :), ale rejnok a pivo, kdo by odolal? :)). 

Barevny domky v Little India
No a druhy den jsem si hodne uzivala chozeni a po checkoutu jsem se vydala pesky do Little India, kde jsem nasavala vune a barvy Indie. Tahle Indie je trosku jina nez ta opravdova. Neni spinava a nesmrdi. :) Nicmene takhle na par hodin me bavila podobne. Musim vsak uznat, ze by me asi brzo zacala nudit a taky by mi asi vysala penezenku trosku rychlejc. :) Ale Tandoori kure bylo taky super a aspon jsem se v chramu nestitila slapat bosky mezi kravincema. :)



Na takovyhle prazdny a cisty ulice
v JKT opravdu nenarazite...
No a odtamtud jsem to rovnou vzala na letiste. Taxikem ne, opet metrem, juchuuuu! V nohach spousta kilometru a naprosto spokojena, ze mi to bylo doprano. 
Dva dny chuze,  miluju mesta, kde se da chodit! Ctyri jizdy metrem, miluju mesta, kde se da rychle a efektivne jezdit hromadnou dopravou! Vazne neprehanim. Uzila jsem si to timto stylem, trocha poznavani, spousta kroku, dobryho jidla, a stanic metra. To teda byly dva pracovni dni, to jsem se nadrela. :) Ach, jak si clovek zacne vazit takovejch veci po 6 mesicich, co nevypad z Indosky. Kdo nezazije, neoceni, a bude si dal stezovat, ze je tamhle vyluka na Lazarsky... :)

Rejnok s pivem, stejne jako loni
s Terkou a Mrtem :)
No, ale jako pro me nejvetsi bonus bylo to, ze ja uz jsem vlastne vetsinu tohodle videla. Temer cely prvni den jsem dala ve stopach myho vozejku. Toho, co me vozil pred vic jak rokem po a z nemocnice Mount Elizabeth. Bylo krasny si to vsechno projit po svejch, a i toho stejnyho rejnoka jsem si dala, abych si vychutnala to, co mi tenkrat prislo naprosto nerealny. Vozejk samo nebyl elektrickej, ale pohaneny Martinem a Mrtem & Terkou, co mi muj lonskej pobyt udelali mnohem lepsim a kolikrat i dost zabavnym. :) Tentokrat me nikdo malem nevyklopil do metra :), ani jsme nemuseli objizdet tri ulice a obchodaky dokola, abysme nasli bezbarierovy pristup, a nikdo se za mnou neotacel. :) 
Mela jsem s sebou konecne fotak, mnohem vic sily a casu, a prestoze jsem byla sama, tak mi celou dobu prislo, ze je tam nekde mam s sebou a navigujou me. Vsak vsechno jsem nasla na prvni pokus, to je na me vykon. :) Dokonce i nemocnici, a ze meli sestricky a bratri radost, kdyz me videli. :)
Moc prijemne setkani s mymi osetrovateli v Mt. Elizabeth 
Takze nevim, jestli je to tim, ze jsem se nostalgicky vratila na 'misto cinu' a pripomnela si vsechno, cemuz doted lehce neverim. Anebo tim, ze jsem stravila po pul roce dva dny v 'zapadni civilizaci', kde se da normalne zit, dychat, cestovat, bez toho, aby na Tebe furt nekdo volal, kde je vsechno tak jednoduchy, a kde se proste clovek cejti tak nejak dobre. Nicmene, myslim, ze muj nazor na Singapur se zmenil, a vlastne se zas tesim, az mi priste vyprsej viza. :) Ne, do nemocnice uz se tam nechystam. ;)


pátek 24. října 2014

Jakarta nahore?

Po delsi odmlce Vas zase zdravim z Jakarty!
Mam sice rozepsany blog o nasi ceste na Bali & ostrovy Gili s Martou a Dancou, ale to neni momentalne tak aktualni, co bych tu chtela sdilet.
Mam po velmi dlouhe dobe pocit, rekneme poprvy od doby co zijeme v Jakarte, ze to tu neni tak strasny. Tak vidite, to musim napsat hned, nebo to zas vyprcha a Jakarta bude opet jen negativni. :)

Premyslim, cim to je. Je to urcite tim, ze uz si zvykame, pac zvyknout se da na vsechno, ze. Nejsme tu az tak casto, to je dalsi dulezitej faktor, a taky tim, ze za kazdy posledni vikend, kdyz uz jsme tu byli, se neco delo.

Kdyz uz pracovni sobota,
tak aspon takova :)
Zacalo to velice vydarenou kolaudaci nekdy pred mesicem u Manfreda a Simone v nemeckym centru (pro zmenu uprostred golfovych hrist :), kde jsem si uvedomila, jak strasne moc si vazim toho, ze muzu pracovat tam kde jsem, a ze mit takovyho sefa se malokdy postesti. 
Pokracovalo to objevovanim hezkych, i kdyz opet predrazenych podniku (jidlo za 250Kc, to je v JKT luxusni podnik, at mate predstavu), domacima cinskyma nudlema (vytvarej je primo pred Vama, no je to ulet jak to roztahujou, prastej s tim a najednou jsou z toho za par minut nudle :)), pravidelnym rannim plavanim (konecne nakej pohyb, kdyby mi byl nekdo nekdy rek, ze budu dobrovolne v 7 rano chodit plavat, vysmeju se mu), pracovni sobotou u bazenu (to mam novej objev) a posledni dva vikendy byly jeste o neco specialnejsi.


Just Married! Aneb kdyz se vezmou dva Vespa nadsenci :)
Minuly vikend jsme byli pozvani na mistni svatbu, a nejen ledajakou, svatbu dvou Vespa nadsencu z naseho klubu, o kterym jsem tu psala minule. Klasicke pozvani ne od beroucich se, ale od jejich kamarada, po whatsappu, a den predem. Jooo, nepredstavujte si to jako v Cechach. :) V 7.30 rano!!! v sobotu byl sraz a pak jsme s kafickem na zemi u zenicha cekali asi hodinu a pul, az se vsichni sejdou :) a vyrazi se na spanilou jizdu. V 9 to vypuklo, zenich s nevestou naskocili do sajdky 'Just Married' a my je nasledovali spolecne asi s dalsima dvaceti drakama s prumernym vekem 35+ a dalsima prapodivnejma strojema a objeli jsme slusnou cast Zapadni Jakarty. Byla to sranda a super zazitek, trosku mensi, kdyz jsme se museli prodirat zacpama. Jak bezne v Jakarte. Martin je ale uz tak Indonesii zocelenej ridic, ze to proklickuje, a jede se dal, casto jen par metru k dalsim klickam. :) 

S nevestou, zenichem a tatinkem :)
Po jizde jsme se presunuli k mesite, kde uz bylo nachystany jidlo, dali jsme si svoji davku rejze, kurete a ryby, priserne sladkou ruzovou tutti frutti limonadu, vyfotili se se svatebcanama, predali maly financni darek a do hodiny jsme byli pryc. Odchazeli jsme tak v pulce, rozhodne ne prvni, v pul 11 dopoledne. Jak jsme byli obleceny, bylo vsem jedno. Pekne naoblikany byli jen berouci se samorejme a jejich blizke rodiny. Bylo to skvely, ne kvuli na nase pomery dost nudny hostine, ale kvuli tem zazitkum, na ktery asi jentak nezapomeneme. Nemluve o tom, ze nizkonakladove svatby jsou stejne moje nejoblibenejsi. :)

TSP mohli byt zivejsi. Stejne jako publikum. :)
No a tento vikend si na nas Jakarta nachystala hudebni festival Java SoundsFair. Bylo to i loni, byla tu Macy Grey, ale to by bylo z Medanu jaksi slozitejsi. Nicmene tentokrat se sem prijeli podivat mimo jine Tokyo Ska Paradise a Asian Dub Foundation, takze jsme vyrazili a za cca 750,- na ten vecer jsme si uzili jeden z nejlepsich koncertu za dlouhou dobu (u me za hoooooodne dlouho, i kdyz loni v Praze byla Regina Spektor na Hrade neskutecnej zazitek). 

Pricna fletna a beat box dohromady? To jsou ADB!!! :)
Tokyo byli fajn, ale ADF byli perfektni. Uz taky nejsou nejmladsi, ale paru maj porad slusnou. Kluci (no, rekneme spis uz chlapi) z Londyna (i pres ten matouci nazev :)) mi pripomneli, jak se pari v Evrope a jak pak vsechno boli. :) Skakat nejdriv hodinu a pul na TSP a pak jeste dalsi hodinu a ctvrt na ne bylo fakt vycerpavajici. :) Ale pac Indonesani stojej jak solny sloupy (jim jde asi jen to zpivani, a to sem zrovna moc nepatrilo), tak jsme to museli odtancit za ne, ze. A kdyz ADF zahrali s vtipnym komentarem hit 'Flyover' (nadjezd pres krizovatku, co urychluje dopravu), kterejch je tu v JKT stovky, a je to jedno z nejoblibenejsich mist na vecerni rande (ano, nekecam), nekolik odzbrojujicich songu v kombinaci pricny fletny a beat boxu, podporili Gazu, a pak pridali 'Fortress Europe' tak sem si poprvy od dubna rekla, ze mam rada Jakartu. Brrrrrrr, jen kvuli koncertu a trose Evropy? Nevim, nicmene byl to prijemnej pocit, a sem za nej moc a moc rada, ze nastal. :) 

No, takze takovejch malejch blbosti me donutilo se zas divat na tenhle 10 milionovy svet pozitivne. 

I v Jakarte se da nakonec objevovat naka mistni kultura a o male kulturni soky jeste stale neni nouze. :) Od pro nas az roztomilych muslimskych svateb pres ska koncert, kde tancuje dohromady tak deset lidi a ostatni jen koukaj nebo fotej, po 6 hodinovej hudebni festival, co konci v 1 v noci a kde lidi posedavaj po zemi u zasuvek, aby si dobili svy tablety a mobily a snedli si svou porci instantnich nudli. :)

Jakarto, davam Ti druhou sanci a preju stastnej Novej muslimskej rok 1436! :)