sobota 13. dubna 2013

Konecne neco k projektu aj...

Selamat pagi, anebo dobre rano vsem,
jsem sice v Calangu teprv ctvrty den, ale mam pocit, ze je to teda o hodne vic. Dneska je nedele, a to je asi jediny den, kdy se tu nepracuje tolik jako ty ostatni. S Peru se to teda neda srovnat, co se tyce prace na projektu, nemyslim ted mistni. :)) Takze sem esce ani nemela chvilku na to si postesknout nebo nedejboze se nudit, coz je samozrejme fajn. Na druhou stranu zatim vubec netusim, kdy budu mit nejaky cas na navstevu okolnich ostrovu, ktery maj bejt prekrasny. Ale casu zatim dost. :)
Kdyz mam nahodou volnou chvilku, snazim se drtit Bahasa Indonesia, abych se aspon nejak rozumne domluvila, aspon se sousedy a nekterymi kolegy. Zatim mam tak tricet slov, az dosahnu stovky, dam vedet. :D Nejlip jsem si zatim pokecala s kolegyni, se kterou jsme sedely vedle sebe s kompama a Google Translate a bylo to paradni, to sem se naucila a dozvedela veci, jeste ze ho mame. :D

Rada bych Vam dneska napsala neco o projektu, abyste vlastne vedeli, co delam (ne, ze bych teda i ja vsechno vedela :)), ale treba si to muzete i vyguglit. Vcera jsem na poli stravila cely den plenim, okopavanim a likvidaci poskozenych rostlin a vypotila asi deset litru, jestli ta patchouli pekne neporoste, tak me klepne. :D Obcas jsem si vzpomnela na Amiky ve Vietnamu a vubec se nedivim, ze jim to tam moc neslo, v tom hicu se vazne neda nic delat. :D
Tak, ale abych neodbocila,zpet k patchouli (at vite, jak to vypada, mate tu obrazek)






Destilacni jednotka v Aceh Barat
Rozvojovej projekt Podpora pestitelu patchouli v Acehu podporuje od roku 2010 ctyri nove vznikly zemedelsky druzstva, ktery jsou rozlozeny mezi pul hodinou az 12hod odsud. Je to posledni velky projekt v post tsunami oblasti a Svetova banka na nej prispela 4,5mil USD, coz je mega castka na takovy projekt. V jednotlivych druzstvech se nejen patchouli pestuje, ale i destiluje (parni destilace) na esencialni olej, kterej se prodava momentalne cca 800Kc/l.

V soucasny dobe projekt konci, takze vsechen majetek uz byl oficialne predan druzstvum. My jim teda poskytujeme jeste podporu a snazime se je koordinovat, hledat zakazniky a donutit k praci. :) Patchouli tu neni nic novyho, acezska patchouli ma ve svete velky jmeno a je brana jako ta nejlepsi. Dalsim cilem je tedy ziskat ochrannou znamku oblasti puvodu. Staraji se o to dve holky, Megan a Kelly, stali indonesky zamestnanci uz jsou jen 4, driv jich bylo i 200.

Snazime se s Megan spalit infikovanou patchouli
No a ted co je prozatim mymi ukoly, je toho vic, a na kazdy ty farme maj jiny problemy (pokud jim to tam nejak funguje)... Projekt si bohuzel policka nemohl vybrat, dostal je prevazne od statu, takze nektery jsou pomerne casto zaplavovany. Patchouli tam teda samozrejme neroste... Takze budu sazet neco jinyho, z ceho by meli aspon trosku uzitek. Na jedny farme maj problem s nejakou plisni (to, co sme vcera vyskubavali a pak se to snazili spalit), mam tedy prijit na to, co s tim. Dalsi problem je s drevem, destilacni kotle sezerou pomerne hodne dreva, bylo by idealni zpracovavat nejaky odpady na palivo. Nekterym kytkam se vylozene nedari, tak prijit na to, cim to muze byt...
Napadu uz mam spoustu, tak uvidime, co se z toho uchyti a jak se tomu bude darit. Co si budem povidat, treba na to drevo a pudu meli myslet pri navrhu projektu... A mistni moc na tech polich nepracujou... Ale pro to sem tu ja. :)
O tom, jak co funguje a jak ne, jaka je tu korupce a tak, tady psat nebudu.

Myslim, ze tohle je zatim vycerpavajici, doufam, ze Vas to neunudilo!

Tak jeste hot news :), mozna na prodlouzeny vikend pojedu na ostrov Pulau Weh, abych to nebyla v baraku sama, kdyby prislo zemetreseni, juch! mozna budu moct byt i v kratkym! :)

Selamat tinggal,

Bahrum (indonesky jmeno :))

Žádné komentáře:

Okomentovat