neděle 12. června 2011

Laos, zeme tehotnych, fejku jak Vietnam a vodopadu...


a jsme v pulce cestovani...
taakze, zdravim Vas z Pakse, nejjiznejsiho mesta Laosu. Trosku se nam opet zamichaly plany, takze, svete, div se, nejedeme na jih do Kambodzi, pac se nam naskytla sance jet zitra na 4 denni trek na jihovychod, do provincie Sekong, nejmin prozkoumany a obydleny casti Laosu. Ma to byt spis takovy pruzkum, co se tam da delat a jak to tam vypada pro jednu mistni cestovku a meli bysme byt jedni z prvnich turistu, ktery se do tyhle oblasti dostali. Pojedem 4WD autem, pac zvlastne v destivym obdobi se tam nedostanes a jede nas 5, plus pruvodce a ridic. ma to byt dzungle a zijou tam jen ruzny tradicni kmeny, ktery esce moc bilejch nevidely. Prochazi tamtudy Ho Chi Minh stezka, takze je to jedna z nejvic bombardovanych oblasti, i proto je tak tezky se tam dostat, pac bez dobryho mistniho pruvodce ses nahranej. SMe na to moc zvedavy, tak drzte palce. nestalo to uplne nejmin, 30USD na den, proto sme se rozhodli, ze ozelime Kambozdu a usetrime tak 75USD jen za viza a vstup do Angkor Watu, snad nas to nebude moc mrzet.

taaak, ted dost co bude a neco k tomu, co bylo. cesta do Vientiane byla vtipna, do busu nam natlacili dve motorky, jednu dolu a druha byla na schudkach, pres ulicku a vedle sedacky, neuveritelny, co vsechno sou schopny nekam narvat. :) hlavni mesto je hrozne prijemny, takovy klidny evropsky mesto na rece, cisty a upravovany a opet se tam clovek vubec neciti jak v
hlavnim meste. co je tu neuveritelny, vsechny autobusaky maj nekolik kilometru od mesta uprostred niceho, tohle tu vubec nechapem, treba u Vientiane bylo dokonce dal nez letiste, to je jak kdyby Florenc byl za Ruzyni... ulet... mno, ale paxme sjeli sem, do Pakse, kde jsme uz 3 dny, s dvoudennim odskokem na Bolaven Plateau. Jeli sme primo sem, abysme meli pripadne cas na nejaky ten trek, ale opet nam nikdo nic nechtel nabidnout, pac je proste rainy season... pravda je, ze tu ted prsi dost intenzivne, monzuny jsou na dennim poradku a to poradny, takze je to ted trosku tezsi, ale jak nam bylo uz vickrat receno, Laosani sou proste lini, takze se jim akorat nikam nechce, jinak by to samozarejme slo... ehm... proto ted jedem s Frantikama a mistnima pruvodcema.

mno, co tady na jihu? pujcili sme si na 3 dny nasi fajnou Hondu Wave 100cc a frceli na Champasak do starovekyho khmerskyho chramu Wat Phou, podobny tem kambodzskym, ale dost rozpadly, pak po ceste 4x cekali ruzne, az prejde monzun a dalsi den frceli na Bolaven Plateau, coz je nahorni plosina cca 1300m n.m. a kde sou kavovy plantaze a horsky kmeny. Tam jsme si uprazili kavicku, vypili a dohodli se, ze mame mozna sanci dostat se na jiz zmineny trek, ktery sme pak poresili tady v Pakse. Na Bolavenu jsme prespali v Tat Lo za celych 40Kc za bungalow a pak se svezli na slonovi, ze zacatku to bylo takovy divny, ale nakonec to bylo celkem fajn, kdyz sme se zastavovali, at se nazere a zjistovali, jak prekonava kluzky mokrady, nakonec nas "slonovod" asi milionkrat vyfotil, taxme na to zvedavy. :))

po treku bysme asi chteli se stavit na hranicich s Kambodzou na 4000 ostrovu a pak z Pakse se pomlu dostavat nejjiznejsi hranici zpet do Vietnamu, cesta t bude dlouha a narocna, asi dost malo pouzivana. A vietnamska centralni vrchovina je  asi dost neturisticka, tak to aspon bude zajimavejsi... co vsechno se nam zkomplikovalo diky severni uzavreny hranici, to je az neuveriteny. :) snad se nam aspon podari dostat na nakou plaz a zasnorchlovat si. uvidime, kam nas osud zanese.

mno a ted k titulku, proc zeme tehotnych? je jich tu mraky a taky deti, vubec nechapem, jak v takovy obrovsky zemi muze bydlet 6mil. lidi a zadny velikansky narust tu zatim neni. proc zas fejku? pac sme objevili uz asi milion kombinaci ruznych prevazne telefonnich znacek, typu NCKIA, NCKLA, Song Ericsson, SAMSUNO, Panosonic, Phone, Epple, dalo by se tu napsat tisice radku zajimavych nazvu. :) mimochodem pravy uplne originalni :) I Phone PATY!!! generace tu koupis za litr, vypada uplne stejne, umi podobny veci a jen vzadu je maalym pismem made in China. :) nadhera... taky se mi libila mikina PMUA, ale vsichni tu samo chodej v Lacoste a DG a Armani a LV, vse origos :)). a co vodopady? no ty sou tu na kazdym rohu, ja na ne nejak netrpim, jako je to pekny, ale ze bych to musela videt dvakrat.... :)) takze vsude jen slysis tuk tuk votrfoool, jak Te ridici motokar lakaj na waterfall. :)) zvuk Laosu. :)

asi se zastavim, at to neni nekonecny jak to vedro tady. :)

majte sa!

po treku se ozveme.

Žádné komentáře:

Okomentovat