středa 22. června 2011

Dalat, vietnamsky dovolenkovy raj ve vysce 1500m n.m.


aneb wedding and Honeymoon city...
Zdravime z Dalatu,
vysoko polozenyho mesta, kde pri soucasnym moznunovym pocasi dokonce zebou nohy, zadnej hic tu teda neni. :) Je to tu prijemny dveste tisicovy mesto, plny vietnamskych turistu, hotelu, labutovych slapadel, tandemovych kol a karaoke baru. Je tu ted hlavni sezona, coz je az nepochopitelny, pac tu furt jen leje. Ale Nguyenum to evidentne nevadi, takze nam trvalo, nez sme nasli levnejsi hotel, od 30USD sme se nakonec dostali k osmi, takze ok. Ale najist se tu da stale vydatne za 25Kc, takze fajn. Oproti Laosu je to parada.
Co tu je ve meste zajimavyho? je to kycovy mesto, nazyvane svatebnim a libankovym rajem, coz, zvlastne ve vietnamskem podani, v nas vyvolava usmev. Clovek se musi pridat k davu a hned je to veselejsi. Pujcili sme si dnes dvojkolo a vyrazili kolem jezera s labutema a zitra se chystame s motorkou k Udoli zamilovanych, taxe moc tesime. :)) vcera vecer sme se dostali na naky mistni festival, kde vystupovaly lokalni hudebni hvezdy a to Vam teda povim, byla tragedie. :) Nevim, esi Ho Chi Minhuv rezim nedovoluje lepsi hudbu, ale tohle bylo moc. Vzdy to byl jeden zpevak bo zpevacka na podiu, bez sebelepsich pohybu tam prevedli stredne kvalitni karaoke na playback, pak jim zatlesala tak desetina lidi a zas odesli. Velice jsme se pobavili a zas sli o dum dal a koupili si, po dloooouhe dobe, mistni vino, ktery je kupodivu celkem dobry a levny. DNes jsme prikoupili cibetkovou kavu, taxe teste na ochutnavku. ;)

Jo, taky je tu tzv. Crazy House, takovej barak smichanej z Gaudiho, Daliho a Hundertwassera, i kdyz navrhovany zenou, dcerou naslednika Hop Chi Minha, asi ji strycek Ho predem trosku prosekal cestu. :) Zajimava stavba, sice cela klasicky po mistnacku z betonu, ale presto snazici se priblizit se prirode, hlavne svym tvarem a vybavou pokoju. Da se tam pry i spat za 30USD, my sme se spokojili se vstupnym za 30Kc.

co vic? Zda se, ze nam zadny narodni park neklapne, pac proste prsi a stejne pry zadny zvirata neuvidis, mame n to fakt smulu, tak pojedem zitra rovnou do Saigonu a pak uvidime, jak nalozime s poslednim tydnem. To to leti...

Dalsi zpravy s Ho Chi Minhova mesta, to bude Saigon! :D

pondělí 20. června 2011

zpet v Ho Chi Minhove zemi...


 opet pokorena hranice Vietnamu
Hola Hola, nebo snad zas Xin Chao! Taxme zas tu, v zemi zahalene kultem Ho CHi Minha, v zemi, kde se Te kazdy snazi obrat, v zemi motorek, skutru a budovatelskych plakatu... co k nasemu vyletu do Sekongu? nedopadlo to uplne idealne, pac dost prselo a nedalo se dojet tam, kam sme chteli, navic sme se pak ve ctyrech ztratili v lese, pac pruvodce to vzal spatnou zkratkou, ehm, takze sme byli nuceny prespat v prazdnym farmarskym domku v polich. ZKouseli sme se prosekavat porostem a nasledovat reku, ktera obcas nehezky proudila kaskadovite, pak zapasili s pijavicema, prevarovali vodu z potoka, ale nakonec druhy den po zdolani par kopcu jsme nasli cestu a pak se pomalu dostavali do zakladniho "kempu" v jedny minoritni vesnicce, kde sme spali i prvni noc. Nikdo se nas nevydal hledat (stejne by nas nenasel) a misto toho obetovali duchum trosku mistniho alkoholu Lao lao a Pepsi a zbytek dopili. No, i to je Laos... Posledni dny v Laosu byly prijemny, ostrov Don Khong na Mekongu je krasny, ve srovnani se sousednim banana pancakovym happy shaker rastafarai Don Detem, veeelmi klidny, neturisticky a pratelsky. Vyhled z naseho bungalovu na reku byl uzasny, i s tim castym monzunem. Byl to super odpocinek pred narocnym navratem do Vietnamu, i kdyz se priznam, ze ty nelogicky nadrazi kilometry od mesta a relativne drahy jidlo (za min nez 50 ses vetsinou nenajed) a placeni taxiku ne za vozidlo nybrz za osobu, uz me zacaly vytacet, taxem se sem vlastne tesila. Po dlooooouhy ceste z Pakse pres Attapeu, Kontum a Pleiku sme tu, v Buon Ma Thot, celkem velkym, docela prijemnym meste, kde sme si prave dali super veceri. Cerstvy zavitky, ktery si ale balis sam, z toho co Ti prinesou na stul. K tomu si dali piivo 333 :), posedeli s mistnima a zaplatili celych 75Kc za oba, na tohle sme se tesili, lahudky za malo penez! a ted tu sedime na netu za celych 5Kc na hodinu, jen skoda, ze se vsude snazej tak okradat, jinak by to byla super zeme... jdu se venovat pruzkumu okoli... b.

neděle 12. června 2011

Laos, zeme tehotnych, fejku jak Vietnam a vodopadu...


a jsme v pulce cestovani...
taakze, zdravim Vas z Pakse, nejjiznejsiho mesta Laosu. Trosku se nam opet zamichaly plany, takze, svete, div se, nejedeme na jih do Kambodzi, pac se nam naskytla sance jet zitra na 4 denni trek na jihovychod, do provincie Sekong, nejmin prozkoumany a obydleny casti Laosu. Ma to byt spis takovy pruzkum, co se tam da delat a jak to tam vypada pro jednu mistni cestovku a meli bysme byt jedni z prvnich turistu, ktery se do tyhle oblasti dostali. Pojedem 4WD autem, pac zvlastne v destivym obdobi se tam nedostanes a jede nas 5, plus pruvodce a ridic. ma to byt dzungle a zijou tam jen ruzny tradicni kmeny, ktery esce moc bilejch nevidely. Prochazi tamtudy Ho Chi Minh stezka, takze je to jedna z nejvic bombardovanych oblasti, i proto je tak tezky se tam dostat, pac bez dobryho mistniho pruvodce ses nahranej. SMe na to moc zvedavy, tak drzte palce. nestalo to uplne nejmin, 30USD na den, proto sme se rozhodli, ze ozelime Kambozdu a usetrime tak 75USD jen za viza a vstup do Angkor Watu, snad nas to nebude moc mrzet.

taaak, ted dost co bude a neco k tomu, co bylo. cesta do Vientiane byla vtipna, do busu nam natlacili dve motorky, jednu dolu a druha byla na schudkach, pres ulicku a vedle sedacky, neuveritelny, co vsechno sou schopny nekam narvat. :) hlavni mesto je hrozne prijemny, takovy klidny evropsky mesto na rece, cisty a upravovany a opet se tam clovek vubec neciti jak v
hlavnim meste. co je tu neuveritelny, vsechny autobusaky maj nekolik kilometru od mesta uprostred niceho, tohle tu vubec nechapem, treba u Vientiane bylo dokonce dal nez letiste, to je jak kdyby Florenc byl za Ruzyni... ulet... mno, ale paxme sjeli sem, do Pakse, kde jsme uz 3 dny, s dvoudennim odskokem na Bolaven Plateau. Jeli sme primo sem, abysme meli pripadne cas na nejaky ten trek, ale opet nam nikdo nic nechtel nabidnout, pac je proste rainy season... pravda je, ze tu ted prsi dost intenzivne, monzuny jsou na dennim poradku a to poradny, takze je to ted trosku tezsi, ale jak nam bylo uz vickrat receno, Laosani sou proste lini, takze se jim akorat nikam nechce, jinak by to samozarejme slo... ehm... proto ted jedem s Frantikama a mistnima pruvodcema.

mno, co tady na jihu? pujcili sme si na 3 dny nasi fajnou Hondu Wave 100cc a frceli na Champasak do starovekyho khmerskyho chramu Wat Phou, podobny tem kambodzskym, ale dost rozpadly, pak po ceste 4x cekali ruzne, az prejde monzun a dalsi den frceli na Bolaven Plateau, coz je nahorni plosina cca 1300m n.m. a kde sou kavovy plantaze a horsky kmeny. Tam jsme si uprazili kavicku, vypili a dohodli se, ze mame mozna sanci dostat se na jiz zmineny trek, ktery sme pak poresili tady v Pakse. Na Bolavenu jsme prespali v Tat Lo za celych 40Kc za bungalow a pak se svezli na slonovi, ze zacatku to bylo takovy divny, ale nakonec to bylo celkem fajn, kdyz sme se zastavovali, at se nazere a zjistovali, jak prekonava kluzky mokrady, nakonec nas "slonovod" asi milionkrat vyfotil, taxme na to zvedavy. :))

po treku bysme asi chteli se stavit na hranicich s Kambodzou na 4000 ostrovu a pak z Pakse se pomlu dostavat nejjiznejsi hranici zpet do Vietnamu, cesta t bude dlouha a narocna, asi dost malo pouzivana. A vietnamska centralni vrchovina je  asi dost neturisticka, tak to aspon bude zajimavejsi... co vsechno se nam zkomplikovalo diky severni uzavreny hranici, to je az neuveriteny. :) snad se nam aspon podari dostat na nakou plaz a zasnorchlovat si. uvidime, kam nas osud zanese.

mno a ted k titulku, proc zeme tehotnych? je jich tu mraky a taky deti, vubec nechapem, jak v takovy obrovsky zemi muze bydlet 6mil. lidi a zadny velikansky narust tu zatim neni. proc zas fejku? pac sme objevili uz asi milion kombinaci ruznych prevazne telefonnich znacek, typu NCKIA, NCKLA, Song Ericsson, SAMSUNO, Panosonic, Phone, Epple, dalo by se tu napsat tisice radku zajimavych nazvu. :) mimochodem pravy uplne originalni :) I Phone PATY!!! generace tu koupis za litr, vypada uplne stejne, umi podobny veci a jen vzadu je maalym pismem made in China. :) nadhera... taky se mi libila mikina PMUA, ale vsichni tu samo chodej v Lacoste a DG a Armani a LV, vse origos :)). a co vodopady? no ty sou tu na kazdym rohu, ja na ne nejak netrpim, jako je to pekny, ale ze bych to musela videt dvakrat.... :)) takze vsude jen slysis tuk tuk votrfoool, jak Te ridici motokar lakaj na waterfall. :)) zvuk Laosu. :)

asi se zastavim, at to neni nekonecny jak to vedro tady. :)

majte sa!

po treku se ozveme.

pondělí 6. června 2011

tyden v Laosu je pryc


sedm cili sedm dni v nejbombardovanejsim state na svete...
uff, tak se mi to ted cely smazalo, takze zkusim vyplodit nakou zkracenou verzi...

zacneme u Sam Neua, odkud sme vyrazili smer Phonsavan, M rika, ze mu to tam pripominalo americky divoky zapad, siroka hlavni trida plno dzipu a sem tam chlapku v kovbojskech kloboucich. :) pro me to bylo spis misto, odkud se vyrazi na Plain of Jars, takze i my sme nasedli na naseho ore jmenem Kenbao s cca 110ccm a jeli objevovat dzbanovy plane, jak by se to dalo prelozit. Jsou to spis maly kopecky sem tam posety velkyma az 3metrovyma kamennyma dzbanama, staryma cca 2500 let, nikdo nevi odkud se vzaly a kdo je tam dal a k cemu slouzily... kdejakyho nadsenyho historika s bujnou fantazii by to jiste fascinovalo, my sme si spis davali pozor, at nevysplapnem ven z oznacenych odminovanych cesticek. Cestou nazpet sme se stavili na hedvabny farme a pozorovali, jak ti roztomili cervicci bource morusovyho pekne papkaj a vytvarej kukly a mnozej se a tak... k cervum se jeste dostanu. :) Trh ve Phonsavanu byl taky slusny zazitek, meli tam snad vsechno, od leguanu a divnych malych chlupatych zviratek v klecich po hmyzaky, klesticky na nehty, oblibeny yumyum-ky :) a ruzne upravovany zaby. taky sme se stavili v informacnim centru UXO a MAG, neziskovek, co se to tu snazi procistit od nevybuchnutych min, a je to teda sila... :(
z Phonsavanhu sme se vydali do povinne zastavky Luang Prabangu, asi nejturistictejciho mista Laosu, kde jezdej lidi dovolenkovat, tj. dobre jist, pit, delat vylety na kole po okoli a lodi na vodopady a jeskyne... bylo to tam hezky, ochutnali sme vyborny masity cervy :). takova kolonialni Francie, prijemny ulicky, vsude spousta chramu a mnichu, ale nebylo to to, co tu hledame, takze sme rychle utekli a s nadeji, ze konecne dame nakej trek, sme dojeli sem, do Udom Xai... mesto, kde zije vic Cinanu nez Laosanu, takze sme zas v jinym svete. :) Bohuzel, kombinace nizkyho rozpoctu, silene pomaly dopravy, kdy bus jede tak 30km/hod a navic tam vsici zvracej, a monzunovyho obdobi nam nejak znemoznila nekam se rychle dostat na sever, takze sme to vzdali a jeli aspon sem, ale tady nam, taky rekli, ze treky nee, pac je destivy obdobi, achich ouvej... taxme si vcera aspon dali masaz u Cervenyho krize, za prijemnych 60Kc/hod a dneska si dali lekci vareni... to byl zazitek...
vybrali sme si laab, polivku a jarni zavitky... a delali sme prapodivny hovezi s jatrama, zaludkem a nakou stavou buhvi z jaky casti bycka a koriandrem, pak zavitky, ale nesmazeny s fermentovanyma nudlema a na zaver polivku s ploutvickama... mno, moc sme se nenapapali, ale umime to uvarit kdybyste nekdo chtel. :))) zlaty cervi...
mno, jinak opravdu tu nemaji nejnizsi povoleny vek ridicu motorek, takze neni vubec vyjimkou, ze narazis na osmilety dite, co ridi 125ccm... je to sileny... jo a lesu uz tu moc neni, bohuzel se k farnarum pridala tezba dreva a sem tam naky kaucukovniky a je po lesich, uz fungujou jen naky narodni parky, taxnad se nam do nakyho podari dostat aspon na jihu. jinak to jisti Cardamom mountains v Kambodzi. taky sme trosku zjistovali plat a nizsi urednik tu ma cca 150 000kip, coz je 300Kc mesicne... nic moc...
mno, tak za chvili jedem do Vientiane, nocnim busem do hlavniho mesta, taxem zvedava na jeste sirsi Mekong, v Luang Prabangu byl uplne magickej. :)) skoda, ze to neni reka vsech nadeji...
papak