úterý 31. května 2011

Laos!!! Sa-bai-deee


aneb hranice pokorena!
hurraaaaa! tak konecne tady, vysneny Laos!
hranice sme teda presli v Na Meo, trvalo to celkem 12hodin z Thanh Hoa a nakonec sme to usmlouvali s vietnamcema na cca 250Kc, celkem asi 250km... startovni cena 30USD nas dost rozhodila, ale nakonec se nam to podarilo, nikde nas nevysadili, coz se obcas stava a viza nam dali celkem bez problemu, za 30USD. Takze hej hou, po dost scenicky ceste, kdy projizdis po uzky klikatici se silnicce krasnyma tropickyma lesama, zarostlyma skalama a ryzovyma polickama se dostanes sem, do jeste zelenejsiho a usmevavejsiho Laosu. Sem tu z toho vazne vydrena, je to nadhera... vsude cvrkaj, piskaj, vrestej a ja nevim jak to popsat, ruzny hmyzaci a ptaci a je to jak v Amazonii, k tomu bezpecnost a prijemni lidi, co vic si prat? uvidime,co nas potka... z ceho sem jen smutna, ze tu v obrovsky mire farmari frcej na slash & burn a vetsinou zasadej kukurici bo cassavu na samozrejme dost velkych svazich... tak uz pomalu vymejslim, jaky projekt by se tu dal udelat. ;))
hranice sme vlastne prejeli uz vcera po druhy odpo, ale nebyl ani signal, natoz nejaky net, abych dala nekomu vedet. Dnes rano jsme byli na prohlidce jeskyni ve Vieng Xai, kde se ukryvali laosky revolucionari pri 9-letym bombardovani Amiky... uzasne udelana prohlidka a celkem silny zazitek, nevybuchnutych min je tu stale mraky a kudy chodis, tam narazis na auta jejich 'odstranovacu'.
ted jsme v Sam Neua, kde maj uzasny food market plny tropickych dobrot (pozn. slabsi zaludky by to asi nerozdejchaly), a v netovy 'kavarne' nam skacou cvrcci na hlavu a pak monitor atd. :) a rano zas vyrazime, jeste si nejsme jisti kam,ale asi to bude na sever, pokus schovat se pred turisty, zatim sme potkali 4 a nechceme to tak rychle rozsirovat. :)
jinac je tu samozrejme hic, ale za tim sem jezdime, ze... a dneska poprvy sprchlo, po tydnu celkem pozde, na to, ze tu ma byt monzunovy obdobi...
tak jo,jdu vyhledavat novy info o Laosu,
baaraa

Žádné komentáře:

Okomentovat