úterý 31. května 2011

Laos!!! Sa-bai-deee


aneb hranice pokorena!
hurraaaaa! tak konecne tady, vysneny Laos!
hranice sme teda presli v Na Meo, trvalo to celkem 12hodin z Thanh Hoa a nakonec sme to usmlouvali s vietnamcema na cca 250Kc, celkem asi 250km... startovni cena 30USD nas dost rozhodila, ale nakonec se nam to podarilo, nikde nas nevysadili, coz se obcas stava a viza nam dali celkem bez problemu, za 30USD. Takze hej hou, po dost scenicky ceste, kdy projizdis po uzky klikatici se silnicce krasnyma tropickyma lesama, zarostlyma skalama a ryzovyma polickama se dostanes sem, do jeste zelenejsiho a usmevavejsiho Laosu. Sem tu z toho vazne vydrena, je to nadhera... vsude cvrkaj, piskaj, vrestej a ja nevim jak to popsat, ruzny hmyzaci a ptaci a je to jak v Amazonii, k tomu bezpecnost a prijemni lidi, co vic si prat? uvidime,co nas potka... z ceho sem jen smutna, ze tu v obrovsky mire farmari frcej na slash & burn a vetsinou zasadej kukurici bo cassavu na samozrejme dost velkych svazich... tak uz pomalu vymejslim, jaky projekt by se tu dal udelat. ;))
hranice sme vlastne prejeli uz vcera po druhy odpo, ale nebyl ani signal, natoz nejaky net, abych dala nekomu vedet. Dnes rano jsme byli na prohlidce jeskyni ve Vieng Xai, kde se ukryvali laosky revolucionari pri 9-letym bombardovani Amiky... uzasne udelana prohlidka a celkem silny zazitek, nevybuchnutych min je tu stale mraky a kudy chodis, tam narazis na auta jejich 'odstranovacu'.
ted jsme v Sam Neua, kde maj uzasny food market plny tropickych dobrot (pozn. slabsi zaludky by to asi nerozdejchaly), a v netovy 'kavarne' nam skacou cvrcci na hlavu a pak monitor atd. :) a rano zas vyrazime, jeste si nejsme jisti kam,ale asi to bude na sever, pokus schovat se pred turisty, zatim sme potkali 4 a nechceme to tak rychle rozsirovat. :)
jinac je tu samozrejme hic, ale za tim sem jezdime, ze... a dneska poprvy sprchlo, po tydnu celkem pozde, na to, ze tu ma byt monzunovy obdobi...
tak jo,jdu vyhledavat novy info o Laosu,
baaraa

sobota 28. května 2011

Sapa a Hmongove


ryzova policka, skutry, bili duchodci s kuframa, policie, blokovany fejsbuk a horske kmeny
Xian Chao!
Zdravim vsechny z Lao Cai, mesta na hranicich s Cinou. Polsedni tri dny byly plny zazitku, taxnad je sem naky zvladnu zapsat. Jaxem psala, vyjeli sme z Hanoje, pohodlnym vlakem sem a odsud pak busem do horsky oblasti Sapy, do Bac Ha a na skutru do Can Cau, za chvili vyrazime opet smer Hanoj a rano do mesta Vinh, kde se pobliz narodil Ho Chi Minh a odtamtud busem do Laosu, Phonsavanu.
taaakze, pekne poporade. ceny se furt nejak nesnizujou, takze sme teda zvedavy, jak moc se navysi nas rozpocet, ale tak snad to konecne v Laosu pujde dolu... Snazej se tu celkem natahovat, ale v porovnani s dalsima rozvojovkama asi min, jen je to samozrejme k nastvani, kdyz vidis, jak mistni platej za bus skoro dvakrat min nez Ty a Ty to vidis a nemuzes udelat nic, jen se Ti smejou do ksichtu... tezky je, ze tu temer nikdo nemluvi anglicky a to ani slovo, takze umime par cislovek, veledulezity zachod, pozdravy a pivo vietnamsky a jinak se s nima nedomluvime, to bude v haji v dalsich zemich, kde ty klikihaky ani neprectes, :)
par highlightu a jeste temer zivych vzpominek. :) v buse se nam poblil pan, ale zvladl to bravurne, mel pripraveny pytlik a hned ho vyhodil z okna, to je priprava na Laos, tm prej zvracej skoro vsichni v busech, juchu. maj tu celkem dobry toceny pivko, aby ne, kdyz to sem privedli Cesi :). Jarni zavitky sou perfektni, uz se tesim na dalsi. Sapa je nadherna oblast, dost sme ji profrceli na skutru, ktery sme meli pujceny na dva dny, spali sme pak v tzv, Homestay, u lidi z kmene Tai, bylo to prijemny, i kdyz taky cenove ne uplne super, jidlo nam navarili uzasny a je fajn probudit se vlastne uplne vprirode, i kdyz v ty vesnici Ban Ho postavili pred par lety hydroelektrarnu a ted tam stavej silnci, takze to neni stoprocentni romantika. JInak ty horsky kmeny tu maj vetsinou krasne barevny obleceni, ale uz sou taky zkazeny turismem, casto Ti jen neco cpou a ocekavaj za vsechno penize. Nemame ani zadnou poradnou fotku, pac nam to bylo blby, ale kdyz sem pak videla dalsi turisty, tak ti se t im fakt neparali... asi sme moc slusne vychovany... nadherny byly pohledy na pripravu terasovitych ryzovist na seti, sou to takovi Hmongove Oraci :), jen maj v zaprahu buvola. pro me jeste silnejsi zazitek, fakt uzasny, mohla bych na to koukat vecnost...
dneska rano jsme vstavali v pul sedmy a frceli na dalsim pujcenym skutru z Bac Ha do Can Cau, mista, kde se kona pravidelny sobotni market prevazne kvetinovych Hmongu, bylo to krasny, dokud tam neprijelo hafo turistu v tourist busech a nezacli je bez nakych zabran fotit a a ocumovat. Super na trzich je, ze tu prodavaj hospodarsky zvirata, takze koukat na to, jaxe prodava krava nebo buvol, nebo jak jede motorka za motorkou a odvazi si svuj ulovek v podobe malyho prasatka nebo dvaceti kuratek v malych klickach na zadni casti, je velkej zazitek. prasatka sly evidentne na dracku, pac jich uz v deset na trhu nebylo. :) no a pak nas zastavili policajti, je to blbej pocit, ale nakonec nas jen zprudili, ze nemame papiry pd motorky a dostali sme kilo pokutu.
dneska a zitra se v Bac Ha deje neco velkyho, pac celou noc frcely na plny proud (kdyz zrovna sel) velky tiskarny a sikovny vietnamsky rucicky a vyrabely se agitacni plakaty a prapory s napisama typu s Ho Chi Minhem na vecnost jak jinak nez v rude barve se zlutyma pismenkama. vsude byly drahy auta s papalasema a ceny hotelu vzrostly az trojnasobne, jeste ze sme odtamtud vypadli.
o situaci v Dien Bien se stale nemluvi, takze se ty oblasti vyhybame obloukem, jak je videt, zadny spravedlnosti se tu moc nedovolas, nastesti, kdyby neco, mame cislo na toho tlumocnika, ktery rikal, ze muzem vzdycky zavolat a vsechno se da nejak zaridit...
uzasny je, ze po vzoru Ciny tu nejde fejsbuk, je proste celostatne bloklej, takze smula, zadny socilani site se tu nechytnou, takze starej dobrej blog... asi by se tu pak lidi bourili jak jinde, takze takhle ne, pekne s komunismem nejdal dojdem.
co dal? pozitri uz vlastne odjizdime z vietnamu, sice docasne, ale z prvniho dojmu to uz muzu trosku shrnout... cestovani tady je pohodlny, hotely sou uz na vyssi urovni, motorka se da pujcit skoro vsude, infrastruktura tu celkem funguje, takze opet doporucuju pro cestovatele do rozvojovych zemi zacatecniky... sem prekvapena, kolik sem jezdi turistu, a to i nemeckych duchodcu. pokud mate penize, zaplatite si proste pruvodce a auto a to vas odveze kamkoliv chcete...
uff, je mi hic, jdu se provetrat. :)
mejte se fajne a priste uz to bude asi z Laosu. ;)

středa 25. května 2011

Ha Noi - mesto skutru, smogu a fejku


hlasim se opet z cét, tentokrate z vysnene JV Asie, Vietnamu...
hola hola vsem!
 
prosim o oceneni tohoto postu, pac mi tu pismenka preskakuji na vietnamstinu a navic sou na klavesnici skoro vsechny smazany. fejsbuk mi tu zahadne nejde spustit, takze, pls, informujte kdyztak dalsi... bude to dót strohy a suchy, ale neda se tu na tom vubec psat. :)))
to Vam teda povim, jak prekvapil Aeroflot, jidlo a obsluha super, dokonce i vlastni obrazovku s ovladacem sme vsichni meli.
 
taaakze... za chvili jedem do Sapy na sever, jedem vlakem a rano bysme tam meli byt, takze za cca 8,9hodin.Dojmy z vietnamcu a Hanoje zatim fajn, pocasi je naky studeny a ceny vyssi nez sme cekali, ale tak sme v hlavnbim meste, ted uz to snad bude lepsi. byli sme se informovat na ambasade a potkali sme tlumocnika cj – vj, co zil 35let v teplicich a je to milionar (pổz, nện (nejen) v Dongach, to sme milionari i my :))) a ten ma ruzny paky a do divoky provincie Dien Bien nemuzem, je to nebezpecny, nesmi se tu o tom vubec mluvit, muzou te zavrit... takze pak jedem dót blbe pres hanoj zpatky do Vinhu skoro ve strednim Vietnamu a odtamtud do Phonsavanu v Laosu. nic moc, ale jedem aspon smerem co sme chteli, a muzem splavit kus Mekongu. jinac vtipny je, ze mi to tu celou dobu vubec neprijde jak hlavni mesto, neni tu zadny velky  namesti, nebo hlavni trida, jen vsude miliarda skutru a malych vietnamcu, kramu, restauraci, ptacku v klecich, fejku :), turistickejch kancelari, a nakejch turistu, hlavne frantiku, britu, australanu a amiku.
samozrejme sem si doma zapomnela svou novou softshellku, koupenou sem, takze uz sem ted byla v krame Made in Vietnam a koupila si pravou vietnamskou bundu NorthFace za 750.-, to se mi moc nevyplatilo, ale tak tohle mam urcite az do konce zivota, vietnamska kvalita, same same but different. :)
jinac co jidlo? zatim trosku zklamani, nic uplne perfektniho sem ếc nemela, spis prumer. zkusili sme zabi stehynka a bylo to divny, ếc ted mi kunkaj v brichu. :) ale piti je super, mạ tu skvely cạ s limetkou, co tu pijou vsichni a pak vyborny ledovy kafe se salkem, to je lahoda.
tesim se nekam na venkov, je to tu divoky a ceny fakt nic moc, jidlo tu pod 40 skoro nesezenes a hotel mame za 8USD pokoj, to jde, pac je prijemnej, s telkou, vetrakem, lednici, balkonem do rusny ulice a celkem cistou koupelnou a teplou vodou. 
co je tu jeste divoky je prechazeni ulic, cekala sem to teda hói, ale stejne to mạ asi nejlepsi slepci, jak rika Martin, pac muzou jen jit a nic nevidej a oni se jim motorkari vyhnou.
tak jo, letime na nadrazi, zá se ozvu. snad bez ty vietnamstiny. :))
ho chi barinh
P.S.: co nam strejda tlumocnik povidal, tak je to tu nic moc, komunismus jentak nepadne a pionyri tu budou pobihat a rude vlajky vlast jeste dlouha leta...