čtvrtek 13. června 2013

Dest, soja a kakao

Hola hola z Calangu,
Dneska to bude nuda bez fotek, ale jak jsem slibila, mam pro Vas info, jak to se mnou bude dal.

Ale nejdriv zacneme tim destem, prosila jsem Vas o trosku z Cech, ale zda se, ze ste nam poslali celej monzun, takze tu uz patym dnem slusne prsi. Naplnil se stolitrovej barel, zaplavilo nam to policka (nastesti ne  opecovavanou patchouli) a dokonce zaprselo i v mym pokoji. Moje cerstve zaseta kukurice a soja utrpela mensi skody, teda spis ta kukurice, soje se nejak nedari vyklicit... jojo, pouceni pro priste, udelat test klicivosti... budu si pamatovat. Intern si snad muze dovolit zapochybovat. :)

A co ten dest v mym pokoji? To je vubec vtipny, posledni noc v mym malym kamrliku. Probudim se ve dve rano, slysim bourku a najednou par kapek, ale ne venku, ale uvnitr. Tak rozsvitim a zjistim, ze mi kape ze stropu na obleceni, tak posunu batoh (ktery slouzi jako policka) kus dal od zdi, a jdu si zas lehnout. Za chvili kape mnohem vic a ejhle, mam mokrou nohu. Tak zas rozsvitim a zjistim, ze se stropni dest rozsiril smerem k posteli. Posunu postel o deset cisel a jdu si zas lehnout. Za chvili slysim hotovej vodopad a mam mokrej celej bok, strop prosakuje po cely jeho delce na strane postele. Co mas asi ve dve rano delat. Tak sem zas posunula postel, tentokrat asi o metr a konecne usnula. Postel je jeste furt mokra, ale jinak v pohode. Takhle se se mnou rozloucil muj maly pokoj a dneska uz jsem spala ve velkym, s dvema pokojema, vlastni koupelnou, predsini (garazi) a trema!!! oknama. :) Skoda, ze je to jen na 6 tydnu, jinak by se to dalo pekne zabydlet.

Proc sest tydnu? Dostavame se konecne ke kakau (je mi jasny, ze to Vas stejne zajima nejvic :)). Schuzka s IOM se nekonala, neshodli jsme se na case, ale v Medanu slo vsechno tak dobre, ze 12.8. nastupuju do Swiss Contactu na internship zatim na sest mesicu, delat monitoring a evaluaci, plus neco navic s GISem, homegardens a kakaem, budu pobihat po Indosce a to vc. meho noveho objektu zajmu: Sulawesi (sak se podivejte na ten tvar, no, neni to bozi? :) Koho zajima neco k projektu (jen v Aj) - http://www.swisscontact.or.id/projects/scpp/about/  Takze ted uz zbyva jen zvladnout stehovani behem ramadanu, vyletet z Indonesie na par dni kvuli vizum, najit peknej barak blizko kanclu, poridit vespu a uzivat vydobytky velkomesta. :) No, Medan neni vubec hezkej a nic tam neni (krome 5mil obyvatel), ani Sharia :), takze maj zensky vlasy, ruce a nohy, maj tam pivo, obchody, kina, super masaze :) a dobry restaurace, to staci k preziti na nakou dobu.

Takze tak, zadna Sofiina volba se nekonala, bylo to hodne usnadneny, navic, kdyz sem videla ty kakaovy stromy a slysela magicke Sulawesi, bylo jasno. :) A taky se tesim, az uvidim, jak funguje velky projekt. A treba se nekam o vikendu obcas podivam (z Medanu je to kousek na sopky, jezero Toba a tak...) A tady ted skoncim a na dotazy rada odpovim. :)

Slunce v dusi

středa 5. června 2013

Sumatra hori, patchouli roste a pobyt se nejpise prodluzuje...



Zdravim Vas a po delsi dobe prichazim s updatem,

jak nazev prispevku napovida, budu se dnes venovat trem hlavnim tematum. Nebojte, ne vsechny budou zemedelsky, tak Vas to snad neunudi. :)

Zacneme tim horsim, at mame veselejsi konec. :) 
O ohrozenych orangutanech, nosorozcich, slonech a tigrech tu mluvit nebudu, stejne tak me nenajdete privazanou ke stromu. Chtela jsem Vam spis trosku priblizit, jak tu vypada okoli. Sumatra je plna lesu, nebo teda aspon byvala, ale v soucasny dobe, kam se podivas, tam vidis plameny, nebo aspon kour, kterej samozrejme musis i dychat. Neni den, kdy bysis nepripadal jak u taboraku, a to sakra velkyho. Je to masivni slash&burn, pocinaje malymi farmari obdelavajici pul hektaru, konce soukromyma a statnima spolecnostma, ktery se rozhodly promenit Indonesii v nejvetsiho vyvozce palmovyho oleje. 

Takhle to vypada skoro vsude podel hlavni silnice...
Mozna si nekdo z Vas rekne, ze nastesti mame porad chraneny uzemi. Tohle bohuzel ve zkorumpovany Indonesii nefunguje. Pripadu, kdy se nekde nahore neco podepise a pak se najednou tisice hektaru primarniho destnyha lesa promeni v plantaze, uz tu bylo nekolik a dalsi kauzy se zrovna resi. Vypalit tisic hektaru lesa neni samozrejme otazka jednoho dne, takze se to mistni neziskovky nekdy snazej zastavit, bohuzel to sou moc maly ryby... vysledek je asi jasnej... Nevim, na Borneu jsem nebyla, ale myslim, ze situace je tam dost podobna. A tady asi skoncim, pac byste na me jeste poznali, ze pochybuju o pozitivni budoucnosti tropickych pralesu...

patchouli pred a po mem zasahu, cca mesic od sebe
A jak jsem slibila, budeme pokracovat pozitivne. :) Zacneme mymi dosavadnimi uspechy... Zda se, ze lecba, kterou jsem naordinovala prichciplym rostlinkam patchouli, pomaha a zacalo se jim darit. Postavili jsme strisku a zacali hnojit vonavym hnojo-cajem, kterym pravidelne zalevame. Vsak tady mate dukaz. :) 
Mistni, kteri nejdriv nevericne kroutili hlavou, ted chteji od me poradit, asi mam radost. :)
Uz jsem zasela i kukurici a soju, ale to se pochlubim az priste. 



Tak tohle je moje dilo, jeste pred naplnenim :)
Dal jsme postavili kompost, Bara design :), snad neco vydrzi a bude se pouzivat. Trvalo to jen par hodin a nestalo to skoro nic, pac bambus je v podstate plevel. Super stavebni material, doporucuju! To uz sme jinak zpatky u tech lesu, drevo je tu strasne drahy, duvodem je, ze tezba je ilegalni... jak je tedy mozny, ze vsude vznikaj novy palmovy plantaze? no nic, sme u pozitivnich veci... :) Tak, tady je ten kompost, abyste vedeli, co tu tak bezne delam. Sem stastna za svy skautsky tabory, pac jinak bych asi moc nevedela, jak si poradit se sekyrou (jen s macetou me nikdo nenaucil). :)

No a na zaver prejdeme k tomu, co me ted ceka... Cely cervenec mam na zaverecnou evaluaci projektu, huuu, sem strasne rada, ze mi to sverili, ale musim se hodne ucit, hodne ucit. V sprnu to tu balime, nicmene Megan a Kelly me doporucily dal a zitra a pozitri mam dva pohovory, oboji jsou placeny internship. Jeden v IOM (Mezinarodni organizace pro migraci) a druhy ve Swiss Contact (velka NGO). Oboji prace s GISem a behani do terenu, takze prevazne monitoring a evaluace. Prvni v Banda Acehu, druhy v Medanu. Prvni mensi projekt na pripravenost na pohromy, druhy mega projekt (60 tis. farmaru) na pestovani kakaa. Oboji od srpna tak do prosince, pak se uvidi. Joooo, bude to Sofiina volba. :) Drzte mi palce, je to super sance.

Takze brzy se zas ozvu, jak jsem dopadla, jak bylo v Medanu (kam se zitra kodrcam 16hod) a samozrejme, jak se dari me drahe patchouli. :)

Mejte se a preji nohy v suchu