úterý 10. února 2015

Respekt vsem Jakartanum!!!

Jakarta neni jednoduche misto k ziti....

A to ted nemluvim o sobe, ktera bere evropsky penize a ktera vi, ze je to docasna zkusenost... mluvim o tech, kteri odtud pochazi, vychovavaji tu svoje deti, snazi se tu prezit a doufaji v lepsi budoucnost.

Muzeme si na Jakartany nadavat jak chceme, jezdi na motorkach a autech po chodnicich (kdyz uz tu nejake jsou), blokuji ulice svatebnima stanama, klickuji mezi nakladakama s trema detma na motorce bez helem, ulevuji si kde se jim zachce, nemyjou si ruce a do prace chodi nemocni s rouskama na puse.

Dneska, kdyz jsem poprvy zazila pravou zaplavenou Jakartu, se mnou trosku zamavaly emoce, a musim rict, ze tyhlety neukazneny nezodpovedny hulvatsky Jakartany fakt obdivuju.

Nejeden kolega se dnes dostaval do prace po pas (i vic) ve vode, s usmevem. Doma nemaji elektriku a tusi, ze nazpatek to bude stejna cesta, presto ze po dvou dnech konecne prestalo prset... Ale usmev stale pretrvava.

Takhle to vypadalo cely den pred kanclem... Pry teprv zacatek...
Ja presla do prace v podstate suchou nohou, pac si muzu dovolit bydlet v apartmanu za rohem... a co jsem videla hned od naseho kanclu dal me sokovalo. Ulice byla nekde az po pas (muj, takze nekterym JKT-num po prsa) zaplavena a stovky lidi se jak topici se mravenci ruznejma zpusobama snazej dostat skrz, aby mohli uzivit svoje rodiny. Prorazeli vodu motorkama, ponorenejma autama, a bosky... A ano, skoro nikdo se nemracil, nebrecel nebo nedaval najevo zlost nebo beznadej.



Z puvodnich par kolegu nakonec prisli skoro vsichni, i kdyz nekteri az po poledni. V kanclu panovala prijemna nalada, stejne jako venku, kde si kravataci bosky po kolena v hnedy vode delali selficka. Nase dve jidelny byly kompletne zatopeny, tak se slo na obed jinam. Vsichni vi, ze toto je teprv zacatek toho nejhorsiho (cehoz ja se uplne desim) a spouste lidem se zas a znova vytopi dum... No co, prece se zivot nezastavi, ne?
Decka maj ze zaplav pomalu i radost a nektery se i koupaly..
vyhled od stolu v kanclu, dole jsou nase zatopeny jidelny...
Bude to kratky... obdiv vzdavam i za spoustu dalsich veci, ale ted o tom nebudu psat... prezit tady a jeste si u toho zachovat usmev na rtech totiz vubec neni lehky...

Ze zatopeny Jakarty, kde konecne vysvitlo slunicko (nejen to v dusi :)), zdar!
Vyhled z naseho bezpecnyho 10. patra
tato reka je vetsinou mala nenapadna stoka...
tohle byla sranda vcera, kdyz voda jeste nebyla hneda
a bylo ji malo....