čtvrtek 13. března 2014

Tohle je Medan, bang!

A je to tu, stehujeme se do Jakarty.

Moji medansti kolegove, nebo jak tady se rika, kamaradi :)
Travim posledni dny s nasimi kamarady, v nasem domku, nasi ctvrti, nasem kanclu, nasem meste, ve kterym sme se posledniho pul roku snazili prezit, a ve kterym se nam asi i ve finale celkem zacalo libit a ktery i presto, ze je jaky je, nam zustane v srdci. Ostatne, jako jakykoliv jiny mesto, ve kterym sme kdy bydleli, a ze kteryho se vzdycky ve finale tezce odjizdelo.
Zitra mi konci moje stara internship smlouva a novy zivot ve vetsim meste, s vetsima penezma, ale taky s vetsi zodpovednosti muze zacit. Nas jediny, nejdrazsi a nejvetsi majetek, vespa, jede samozrejme s nami, at chce nebo ne. :)

O Medanu jsem toho asi jeste moc nenapsala, a pac pulrok v Medanu povazuju za uspesny, tam Vam o nem prozradim trosku vic. :)

co clovek dela, kdyz neni proud?
sazi kytky!

Ja, a nejen ja, mam z tohohle mesta pocit, ze je to jeste stale velka vesnice, ktera se jen rozrusta, snazi se vypadat moderne, ale nejde ji to. Sak staci jen sjet z hlavni cesty a narazite na ryzovy policka, cesty sou deravy a chodniky zadny. Kanalizace byva casto (pokud vubec je) v podobe otevreny stoky a kazda domacnost ma jinej tydenni rozvrh na paleni odpadku pred domem. Vcera sme prekonali rekord s 9hod souvislyho vypadku proudu, a to uz sme si zvykli, ze proud neni "jen" od 9am do 12 a od 6pm do 9pm (duvodem je jak jinak nez korupce, ktera tu jeeen kvete)... A pokud neni proud, netece obcas i voda, i kdyz nastesti ne tak dlouho. Mesto je pravidelne zasekany zacpou, pac bud nekde horej pneumatiky pri demonstraci, sou povodne, nebo nekdo umrel a zablokuje se cela ulice zidlickama a podiem a kondolencema o velikosti 3x4m.
Novy mezinarodni (a nutno dodat na Indosku velice moderni) letiste je sice uz pul roku otevreny, ale prijezdovy cesty jaksi nejsou dodelany, a to ani z Medanu, ani z okolnich mest. Kour z horicich lesu, vypalovanych stovky kilometru daleko kvuli palme olejny obcas zahali mesto, ale priciny se neresi, jen pripadny zpozdeni letu nebo zaloby z okolnich statu (momentalne muj pripad, kdy trcim na letisti uz ctyri hodiny kvuli 45min letu do Padangu, aspon je cas na blog)...

Ini Medan, bang!
No, a krome tehlech dojmu, ktery uz clovek zacne pomalu prechazet a jen je suse komentuje, tak se najdou stale veci, ktery Te ze srdce pobavej, jako napr., ze na semaforu sviti vsechny tri svetla najednou anebo ze typek veze na motorce lednicku. No, bohuzel sou i veci, ktery Te rozbrecej, jako ze pri nehode na motorce nikdo nikomu nepomuze, vubec mistni zdravotnictvi, pytlactvi (divoky zvirata na prodej vidite velice casto, vcetne sov :( ) a to, ze akteri dokumentu Act of Killing tu sou za nejvetsi hvezdy (pokud se chcete neco dozvedet o cerne historii (a bohuzel i soucasnosti) Medanu, a vubec cely Indonesie, vrele doporucuju The Act of Killing, anebo download na http://actofkilling.com/- 'Untuh', titulky se sehnat daj, anebo ode me :)).





No, a co mistni na toto vsechno rikaj? Ini Medan, bang!!! (bang je osloveni chlapa, neco jako "kamo")

posledni blog z Medanu s laskou,

Budeme na Tebe vzpominat, Medane...



Sultani z Medanu